Kolektif Kimliğin Korunmasında Gastromilliyetçilik Nedir?

Burada dikkat edilmesi ve incelenmesi gereken konu o ülkede bulunan mutfak, gastronomi kuruluşları ve aşçılık kurumlarının kendi mutfak kültürlerini yapmış oldukları mesleki çalışmalar ile dünyaya ne kadar yansıtabildikleri incelenmelidir. Görevi mutfak kültürünü tanıtmak olan kuruluşlar dünyada mutfak kültürlerini hangi ölçüde tanıtabiliyor ve tanıtılmasına katkıda bulunuyor iyi incelenmelidir. Restoran Menülerinde Mutfak Kültürü Yaşatılıyor'mu?İleri Gelen Şefler Kendi Mutfak..
11/5/2022 12:00:00 AM
Kolektif Kimliğin Korunmasında Gastromilliyetçilik Nedir?
 
Kolektif Kimliğin Korunmasında Gastromilliyetçilik Nedir?
 
Burada dikkat edilmesi ve incelenmesi gereken konu o ülkede bulunan mutfak, gastronomi kuruluşları ve aşçılık kurumlarının kendi mutfak kültürlerini yapmış oldukları mesleki çalışmalar ile dünyaya ne kadar yansıtabildikleri incelenmelidir.
 
Görevi mutfak kültürünü tanıtmak olan kuruluşlar dünyada mutfak kültürlerini hangi ölçüde tanıtabiliyor ve tanıtılmasına katkıda bulunuyor iyi incelenmelidir.
 
Bunları Bazı Başlıklar Altında Sıralamak Gerekirse;
 
* Restoran Menülerinde Mutfak Kültürü Yaşatılıyor'mu?
* İleri Gelen Şefler Kendi Mutfak Kültürünü Biliyor'mu?
* Devlet Mutfak Kültürünün Yaşatılmasında Teşvfik Veriyor'mu_
* En Ünlü Şefler Yemek Kültürü Hakkında Bilgiye Sahip'mi?
* Aşçılık Kurumları Festival Ve  Fuarlarda Mutfak Kültürünün Yaşatılmasına Destek Veriyor'mu?
* İlgili Ülkede Yabancı Gıda Markaları Sektörün %? Kaçına Sahip?
* Devletin Resmi Kurumları Mutfak Kültürünün Yaşatılmasına Katkı Sağlıyor'mu?
* Geleneksel Şölenlerde Mutfak Ve Yemek Kültürü Destekleniyor'mu?
* Toplum Mutfak Kültürünü Ulusal Kimliğiyle Hangi Ölçüde Özdeşleştiriyor?
* Ülkede Bulunan Yabancı Misafirler O Ülkenin Mutfak Kültürünü Restoranlarda Bulabiliyor'mu?
 
Soruları bazı detay ve cevaplarının anahtarı olabilir. Gastromilliyetçilik açısından mutfak kültürü toplumun birleştirilmesinde yöresel ve bölgesel olarak dünyaya tanıtılmasında  en büyük etkenler olduğu gibi küresel olarak ulus ötesi pazarlarda avantaj sahibi olmanında anahtarıdır.
 
Yemek kültürünün korunmasında ve geliştirilmesinde Gastromilliyetçilik önemli ölçüde yer alır. Kimlik bağlamında füzyon lezzetleri adı altında dahi olsa sunumların çizginin dışına çıkması, genel anlamda kimliğin kaybolması noktasında sebepler doğuracağı için bu alandaki şefler ve toplumun konu ile ilgili kişileri tarafından da hoş karşılanmaz.
 
Tanınmış bir mutfak mirası ile birlikte Mutfak kültürünün o kültüre ait olduğu “aidiyet” tarifine hizmet ettiği takdirde ve sürece iç siyaset ve dış siyasette toplum ile iletişimde ekonomik ve birleştirici kaynak olarak kendini korur.
 
Has Aşçıbaşı Ahmet ÖZDEMİR
Osmanlı ve Türk mutfağı Dünya Gönül Elçisi
Uluslararası Gastronomi ve Mutfak Danışmanı
 
Gastromilliyetçilik & Mutfak Kültürü Milliyetçiliği Nedir?
 
Önemli Not: 
"Gastromilliyetçilik & Mutfak Kültürü Milliyetçiliği Nedir?" Makalesinin tamamını aşağıdaki orijinal metinden okuyabilirsiniz...