Restoran Konsept Tasarımı Nedir?Uluslararası Ve Kıtalararası hizmetlerim bazen Otel Mutfağı Danışmanlığı, bazen yüksek mutfaklarda restoran danışmanlığı yada mutfak mutfak danışmanlığı olarak "Hizmet Alanlarımı" Aşağıdaki "Kırmızı" Olarak Kabartılmış başlıklar'da bulabilirsiniz...
 
* Restoran Konsept Tasarımı Nedir?
* Restoran Konsept Tasarımında Nelere Dikkat Edilir?
* Restoran Konsepti Tasarımı Nasıl Oluşturulur?
* Restoran Konsept Tasarımı Oluşturulurken Nelere Dikkat Edilir?
* Restoran Konsept Tasarımının Püf Noktaları Nelerdir?
* Restoran Konsept Tasarımında Dikkate Alınacak Detaylar Nelerdir?
  Koord. Şef Ahmet ÖZDEMİR
 
Uluslararası Ve Kıtalararası restoran danışmanlığımda Ve mutfak danışmanlığımda edinmiş olduğum tecrübelerime dayanarak kısa özetler şeklinde Asyada, Avrupa'da ve Amerikada bulunan Restoran Misafirlerin Restoran Tercihinde En Önemli Sebepleri hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Mesela Asyanın büyük bir bölümünde restoranın gösterişi ve yine gösterişli yemekler bir tercih sebebi. Yani Asya'nın çok büyük bir bölümünde gösteriş birinci plandadır.
 
Kıtalararası yaşadığım tecrübeleri dikkate alarak diyebilirimki Fine Dining Restoranlar dahi olsa yemek masaya konduktan sonra ilk 5 dakika resim çekmek ve sosyal ağda paylaşmak şeklinde geçiyor diyebilirim. Diğer yanda ise restoranın masası, sandalyeleri ve konsept tasarımına göre iç dekorasyonun gösterişi bazen 2024 Yemek Trendlerinde lezzetten daha önce gelebiliyor. Ama bu alışkanlıkları Avrupa ülkeleri ve Amerika'daki misafirlerinde restoranları tercih etme sebepleri ile kıyaslayamam, çünkü dikkat edilmesi gerekenler hakkında birbirinde çok büyük farklılıklar taşır. 
 
Çünkü 2024 Dünya Gastronomi Ve Turizm Trendlerinde Avrupa ülkeleri ve Amerika'da lezzet birinci plandadır. Gösteriş genelde sonradan zengin olan kişiler ve özenti içerisindeki kişi ve toplumlarda görülen bir alışkanlık diyebilirim. Kısa özet içerisinde toparlamam gerekirse, 2024 otel trendleri ve konaklama trendleri makalemde de değinmiş olduğum konulardan olan 2024'de restoran trendlerinde de bahsettiğim aynı restoran konsepti dahi olsa coğrafyaların mutfak kültürleri ve ekonomik özgürlüklerine göre farklılıklar yaşanabilir.
 
* Restoran Konsept Tasarımı Nedir?
Gastronomide Geleceğin Restoranlarında, restoran konsept tasarımı, restoranın temel teması, ambiyansı, tarzı, hizmet şekli, sunumu, geleceğin menü trendlerindeki içeriği ve misafirlere sunulan deneyimin genel bir kombinasyonunu ifade eder. Başarılı bir konsept tasarımı, restoranın hedef kitleye uygun ve rekabetçi olmasına yardımcı olur. Aşağıda, Restoran Konsept Tasarımında dikkate alınması gereken unsurlar ve püf noktaları hakkında bilgi bulabilirsiniz:
 
* Restoran Konsept Tasarımında Dikkate Alınacaklardan "Hedef Kitle"
2024 Dünya Gastronomi Trendlerinde restoranın hedeflediği misafir kitlesini belirlemek esastır. Konseptin, hedef kitleye uygun olması gerekmektedir.
 
Restoran Konsept Tasarımında Nelere Dikkat Edilir?* Restoran Konsept Tasarımında Dikkate Alınacaklardan "Tema ve Stil"
Restoranın genel teması ve stili, dekorasyondan Restoran yemek menüsünün önemi ve özellikleri, çalışanların kıyafetlerinden müzik seçimine kadar birçok detayı etkiler.
 
* Restoran Konsept Tasarımında Dikkate Alınacaklardan "Restoranın Yapısı"
Mekanın fiziksel yapısı, Otel Mutfağı Danışmanlığı makalemde de yer verdiğim iç mekanın düzeni, oturma düzeni ve dekorasyon, konseptle uyumlu olmalıdır.
 
* Restoran Konsept Tasarımında Dikkate Alınacaklardan "Menü Tasarımı"
2024 profesyonel otel mutfakları ve Restoran Mutfağı Trendlerinde; Menü, seçilen konseptle uyumlu olmalıdır. Hem yemek seçenekleri hem de menünün fiziksel tasarımı bu konsepti yansıtmalıdır.
 
* Restoran Konsept Tasarımında Dikkate Alınacaklardan "Misafir Deneyimi"
Misafir lere sunulan deneyim, konseptle tutarlı olmalıdır. Bu Misafir Memnuniyeti yada Misafir Sadakati odaklı gastronomide hizmet kalitesinin yükseltilmesi veya verilen hizmetlerin sürdürülebilir servis kalitesinden, çalışanların tutumuna, mekandaki müziğe kadar birçok faktörü içerir.
 
* Restoran Konsept Tasarımında Dikkate Alınacaklardan "Lokasyon" 
Restoranın bulunduğu konum, seçilen konseptle uyumlu olmalıdır. Örneğin, Sürdürülebilir Restoran Standartlarında şık ve lüks bir restoranın iş merkezlerine veya lüks mahallelere yakın olması idealdir.
 
* Restoran Konsept Tasarımında Dikkate Alınacaklardan "Rekabet Analizi"
Rakip restoranların konseptleri, personel hiyerarşisi ve personel görevlerinde hizmetleri ve sunumları hakkında bilgi sahibi olmak, benzersiz bir konsept oluşturmaya yardımcı olabilir.
 
* Restoran Konsept Tasarımında Dikkate Alınacaklardan "Bütçe" 
Konseptin uygulanabilirliği ve sürdürülebilirliği, yeni restoran bütçesi ve restoran açılış bütçesi ile doğrudan ilgili olabilir. Yüksek Maliyet Kontrolünde bir konsept, yüksek gelir beklentisi olan bölgelerde daha uygun olabilir.
 
* Restoran Konsept Tasarımında Dikkate Alınacaklardan "Sürdürülebilirlik" 
Gastronomi trendlerinde Sürdürülebilir Restoran Mutfağı ve sürdürülebilir restoran menüsü seçeneklerinde seçilen konseptin uzun vadede sürdürülebilir olması önemlidir. Moda olan ve kısa süreli trendlere dayanan konseptler, uzun vadede başarısız olabilir.
 
* Restoran Konsept Tasarımında Dikkate Alınacaklardan "Esneklik"
Uluslararası Örnek Restoranlarda Pazarın ve misafir taleplerinin Pre Opening eğitimlerinde Restoran İşletmeciliğinin en önemli detaylarından olan değişkenliğine uyum sağlama yeteneği, en başarılı restoranlar arasında olabilme olasılığını artırabilir.
 
* Restoran Konsept Tasarımında Dikkate Alınacaklardan "Müzik ve Aydınlatma"
Her iki faktör de atmosferi doğrudan etkileyebilir. Ancak yönetim sirküleri ve yönetim raporları ile iyaratılan yönetim, cost maliyet hesapları hesapları ile kontrol edildikten sonra Gastronomide görselliğin önemi ve kullanımı sayesinde istenilen ambiyansı yaratmada bu unsurlar önemli bir rol oynar.
 
Restoran konsept tasarımında dikkate alınacak unsurlar Yeni Gastronomi Trendlerinde çok detaylıdır. Ülke farklılıkları, coğrafya farklılıkları, ekonomik altyapı, kıtalararası farklılıklar gibi bir çok detay göz önünde bulundurulmalıdır. Sadece örnek restoran menüleri ile Türkiyeyi dahi dikkate alsak vilayetler ardında bile Restoran konsept tasarımında dikkate alınacak bir çok detay öne çıkar. Restoran konsept tasarımında restoran konsept tasarımı ve danışmanlığımda dikkate aldığım hususlardan olan bu ve benzeri unsurları dikkate alıp uluslararası deneyime sahip kişilerden danışmanlık aldığınız takdirde misafirlere benzersiz, kaliteli ve unutulmaz bir deneyim sunabilirsiniz.
 
Not:
*** Yukarıdaki Yazı içeriğinde etiketlenerek belirtilmiş olan konular ile ilgili alanlarda daha fazla bilgi ve gastronomi danışmanlığı hususunda hizmet alanlarım içerisinde bulunan başlıklarda destek almak için iletişim bilgilerimden tarafım ile bağlantıya geçebilirsiniz. ***
 
Koord. Şef Ahmet ÖZDEMİR
Uluslararası Ve Kıtalararası 
Restoran Danışmanı Ve Mutfak Danışmanı
Osmanlı Ve Türk Mutfağı Dünya Gönül Elçisi
 
Önemli not:
*** Zaman zaman gastronomi ve turizm trendleri üzerine kaleme aldığım mesleki yazılarımı'da inceleyebilirsiniz. Ayrıca Uluslararası Ve Kıtalararası Restoran Danışmanlığı Ve Mutfak Danışmanlığı verdiğim resmi ingilizce web sitemide "alttaki resmi tıklayarak" inceleyebilirsiniz.
 
Restoran Konsept Tasarımı Nedir?
 
Önemli Not:
Son çalışmam olan Elysium LAGOS çalışmalarımı inceleyebilirisiniz... Lagos Elysium grup bünyesindeki fine dining menüler, bahçe restoran menüleri, bistro restoran menüleri ve degüstasyon menülerinide görmek sizin için önemli olabilir...
 
 
Bilgilendirme Notu:
Uluslararası Ve Kıtalararası Otel Ve Restoran Danışmanlık Paketlerim içerisinde bulunan ve Farklılıklar Taşıyan Standart PaketGümüş PaketAltın PaketAnahtar Teslimi Paket ve Platin Paket seçeneklerini değerlendirebilirsiniz...