Ziyafet Nedir? Protokol Nedir?

Ziyafet Ve Protokol Organizasyonlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? Gastronomi’ de Ziyafet ne demektir? Gastronomi’ de protokol yemeği ne demektir? Protokol herhangi bir devlet erkanı içindeki yetki seviyesine göre hiyerarşik sıralama anlamındadır. Bu sıralama ülkemizi dikkate aldığımızda vilayet ve ilçelerde de vali ve kaymakam dikkate alınarak yapılır. Eski Latincede “proto” ve “kolos” kelimelerinden türetildiği ve üslup açısından yakışık anlam içerdiği..
2/16/2022 12:00:00 AM
Ziyafet Nedir? Protokol Nedir?
 
Ziyafet Nedir? Protokol Nedir? Ziyafet Ve Protokol Organizasyonlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
 
Günümüzde gastronomi trendleri, değişen mutfak teknolojileri, pişirme teknikleri ve sunum teknikleri ile birlikte adeta bir evrim geçiriyor. Son 10 yıl özellikle Türk mutfağında devasa atılımlar gerçekleştirildi. Yenilikçi başarılı Türk mutfağı şefleri sayesinde gastronomi ve mutfak sanatlarında akademisyen şeflerin ’de yetişmesi ile alaylı ve okullu şeflerin bilgileri adeta mutfakta yeni füzyon oluşturdu.
 
Bunu bir yemek füzyonu olarak değil de akademisyen şefleri oluşturduğu mutfak bilimi ile alaylı aşçıların geleneksel tecrübelerinin birikimi olarak görüyorum. Turizm ve gastronomide farklı restoran konsept çeşitlerinde bulunan alakart mutfaklar ve alakart restoranlarda da bazı temel teknikler vardır ana temada değişmeyen. Bunlardan biri de ziyafet ve protokol organizasyonları.
 
Peki günümüzde ziyafet ve protokol organizasyonlarının en önemli kriterleri nelerdir? Bu tür organizasyonlarda nelere dikkat edilir?
 
Öncelikte ziyafet organizasyonu ile protokol organizasyonu birbirinden farklı kurallar ve davranış biçimlerinde dikkat edilmesi gereken hususlar gerektirir. Aynı şey olmadığı gibi her iki organizasyonunda menü planlamaları farklıdır. Öncelikte menü analizinde farklı özellikler dikkate alınması gerektiği gibi servis özellikleri de çoğunluğu dikkate aldığınızda birbiri ile çok az benzerlikler taşır.
 
Gastronomi’ de Ziyafet ne demektir?
 
Seçilmiş olan kişilerin daha önceden belirlenmiş olan yiyecek ve içecekler eşliğinde sohbet ederek eğlenmesi ana temada zengin bir yemek menüsü ile karnını doyurması anlamındadır. Ziyafet kelimesi arapça kökenli olduğu gibi Moğol dilinden eski Türkçemize giren “toy” kelimesi ile aynı anlamda kullanılmıştır.
 
Geleneksel Türk mutfak kültüründe; Şölen, gerçekleştirmek, Eğlenmek, planlamak, kutlamak, anmak için yapılan organizasyona verilen isimdir. Ziyafet organizasyonlarına sebep olan geçmişte Anadolu kültüründe ve günümüzdeki önemli durumları ise aşağıdaki gibi sıralayabilirim;
 
* Bir yakının askerden gelmesi,
Düğünden sonra verilen yemek,
Geçmişteki mutlu bir anıyı kutlamak,
Nişandan sonra verilen yemek,
Sünnet’ten sonra verilen yemek,
 
Günümüzde ise geçmişteki alışkanlıkların yanı sıra daha farklı ziyafet organizasyonları yapılmaktadır. 2022 dünya Yemek Trendleri & Restoran Trendleri’de dikkate aldığımız zaman Bunlara bazı örnekler vermem gerekirse;
 
Büyük bir iş anlaşması,
Şirket kurulumları,
Holding kuruluş yıldönümleri,
Ticarethanelere özel kutlamalar,
Büyük Ticari kazanç kutlamaları,
 
Gibi özel durumlarda maddi imkanı olanlar için ziyafet programları yapılabilir. Zengin Osmanlı tarihimizde de Surname-i Hümayun "Osmanlıda Şenlikler" de nahıllar ile süslenirdi. Sultan III. Murad'ın şehzadesi Mehmed'in sünnet düğününde yaptırılan nahılların her biri güçlü kuvvetli 50 tersane askeri tarafından ancak taşınırdı.
 
Gastronomi ve gastrodiplomaside protokol yemeği ne demektir?
 
Protokol herhangi bir devlet erkanı içindeki yetki seviyesine göre hiyerarşik sıralama anlamındadır. Bu sıralama ülkemizi dikkate aldığımızda vilayet ve ilçelerde de vali ve kaymakam dikkate alınarak yapılır. Eski Latincede “proto” ve “kolos” kelimelerinden türetildiği ve üslup açısından yakışık anlam içerdiği doğru değildir.  Latinceden Fransız Fransızca’ya geçen “protocole” sözcüğünden türetilmiştir.
 
Resmi anlamda bir yemekli toplantı, yemekli oturum, farklı devletler görevlileri arasındaki resmî tören yemekleri, devlet başkanlarının görüşmelerindeki yemeklerde uygulanan devletlere has ve uluslararası akredite edilmiş kuralların uygulandığı resmi yemeklere protokol yemeği denir.
 
Açıkçası bu konuda düşündüm, araştırdım, kendi bildiklerimi ilave ettim ve benim yazdığımdan daha bilgilendirici ve detaylı bir makale ile karşılaştım. Verdiğim kaynakta eksik olanları da burada belirttim.
 
Alanından en iyi kaynaklardan biri olan ve yine başkalarının da faydalanabilmesi için “aşçılık kütüphanesi”ne eklediğim ve daha faydalı gördüğümZiyafet Menüleri Ve Protokol Hizmetleri Nedir” isimli makaleyi okuyabilirsiniz. 
 
Ziyafet Nedir? Protokol Nedir?