Gastromilliyetçilikte Yemek Neyi Anlatır?

Aidiyetlik duygusunun ötesinde sofralar ailelerin geçmişini günümüze ve geleceğe yansıtır. Devletin en küçük bireyi aile olduğu için devletler tarafından da desteklenen kültür milliyetçiliği esasında ürünü üreten, yaşatan, pazarlayan ve tüketen’ler olarak gıdanın ilk sahipleridir. Ürünün sahibi bazen üründen daha ön sıralara çıkabilir. Bu'da ürün sahibi için gurur verici bir durumdur. Burada dikkat edilmesi gereken ürünün sahibi kişi değil coğrafyanın insanlarıdır.
10/4/2022 12:00:00 AM
Gastromilliyetçilikte Yemek Neyi Anlatır?
 
Gastromilliyetçilikte Yemek Neyi Anlatır?
 
Aidiyetlik duygusunun ötesinde sofralar ailelerin geçmişini günümüze ve geleceğe yansıtır.
 
Devletin en küçük bireyi aile olduğu için devletler tarafından da desteklenen kültür milliyetçiliği esasında ürünü üreten, yaşatan, pazarlayan ve tüketen’ler olarak gıdanın ilk sahipleridir.
 
Ürünün sahibi bazen üründen daha ön sıralara çıkabilir. Bu'da ürün sahibi için gurur verici bir durumdur. Burada dikkat edilmesi gereken ürünün sahibi kişi değil coğrafyanın insanlarıdır. 
 
Ürünün yaşama yansıtılmasında ;
 
* Kültürü Yapısını,
* Coğrafyanın Özelliklerini,
* Kendi Tarihinin Hatıralarını
* Kimliklerin Çeşitliliklerini,
* Toplulukların Alışkanlıklarını,
* Sınırların Belirlenmesine,
* Siyasi İletişime,
* Halkların Ortak Değerleri…
 
--Gibi ortak değerleri oluşturan, yaşatan ve aynı zamanda bozan bir değerdir. Her ne kadar iyi niyetle yaşatmak isteyen çok olsada aynı araçları kullanarak bir o kadar da bozmak isteyenler mutlaka olacaktır.
 
Yemek kültürü toplumları ayırd edici özellikler de taşır. Anadolu mutfak kültürünü örnek verecek olursam en azından 10 çeşit keşkek tarifi vardır. Güneydoğu mutfak kültüründe yapılan bir keşkek ile Amasya da yapılan keşkek arasında çok fark vardır. 
 
* İçerik özellikleri,
* Pişirme teknikleri,
* Kullanılan malzemeler,
* Ürün çeşitliliği,
 
Mevsimsel özelliklere dayalı daha bir çok farklılıklar taşır. Bir toplumun yapısını bozma’da kullanılan en önemli toplum mühendisliklerinden biri’de yemek tarihi ve yemek alışkanlıklarının değişmesidir.
 
Ulus devletlerin bu konuda Maddi kayıpların daha fazla manevi kayıp ve manevi kayıplardan kaynaklanan ayrılıklar ile birlikte daha tehlikeli ve büyük toplumsal ayrılıklara neden olabilir.
 
Has Aşçıbaşı Ahmet ÖZDEMİR
Osmanlı ve Türk mutfağı Dünya Gönül Elçisi
Uluslararası Gastronomi ve Mutfak Danışmanı
 
Önemli Not: 
"Gastromilliyetçilik & Mutfak Kültürü Milliyetçiliği Nedir?" Makalesinin tamamını aşağıdaki orijinal metinden okuyabilirsiniz...