Menü Mühendisliği - Cuisines - Mutfak Danışmanlığı - Yeni Restoran Açmak - Osmanlı ve Türk Mutfağı - Restaurant Danışmanlığı - Yeni Restoran Konsept Danışmanlığı - Tarihi İstanbul Mutfağı Gastronomi - Danışmanlığı - Restoran
Sıra No
Yenilebilir Çiçek
Kullanım Alanları ve Açıklamalar
1
Aslanağzı
Pasta ve tatlılarda, salatalarda ve içecek sunumlarında garnitür olarak kullanımı yaygındır. Serin bir ortamda saklanmalıdır.
2
Aynısafa
Göz alıcı rengi ve lezzetinin yanı sıra antioksidan özelliğe sahip, yenilebilir bir çiçektir. Pasta süsleme sanatında, salatalarda ve peynir tabaklarında kullanımı yaygındır.
3
Begonvil
Pembe rengi ile dikkat çeken bu çiçek genellikle yaz aylarında doğal olarak yetişir. Tatlıların süslenmesinde ve butik pastacılıkta sıklıkla kullanılır. Serin bir ortamda saklanması durumunda bir haftaya kadar canlılığını koruyabilmektedir.
4
Çıtır Alizyum
Lahanagillerden olan alizyum çiçeği tat olarak brokoliye benzemektedir. Ayrıca çok kuvvetli bir C vitamini kaynağı olan alizyum sıcak, soğuk, pek çok çeşit yemeğin sunumunda kullanılabilir.
5
Çuha Çiçeği
Bütün halde kullanılabildiği gibi, yaprakları ayrı ayrı da kullanılabilir. Yaprakları kalp şekline benzediğinden özel günlerde sunulan yemeklerde daha çok tercih edilmektedir. Yemeklerde ve bazı içecek gruplarının sunumlarında kullanımı yaygındır.
6
Dahlua
Bütün halde bakıldığında dizilimi simetrik, göz alıcı ve parlak renkte, yenilebilir bir çiçektir. Bu simetrik yapısı ile kullanıldığı tabaklara simetrik bir yansıma katmaktadır. Serin ortamda 15 güne kadar formu bozulmadan saklanıp kullanılabilir.
7
Denizci Menekşe
Hoş kokusu ve ferahlatan aromasıyla yemek sunumlarında, pastaların süslenmesinde ve içeceklerde kullanılır. Çiğ olarak tüketilebildiği gibi pişmiş halde de kullanıldığı görülür. Balık yemeklerinde aroma verici olarak tercih edilen yenilebilir bir çiçektir.
8
Erik Çiçeği
Kırmızı ve kalp şeklinde yaprakları vardır. Yenildiğinde yeşil eriğin ekşi tadını yansıttığı için genellikle başlangıç yemeklerinin sunumunda ve salatalarda kullanılmaktadır.
9
Hodan
Yıldız şeklinde zarif bir çiçektir. Salatalığı andıran ferahlatıcı bir tada sahip hodan çiçeği peynir tabaklarında, içeceklerde ve kanepe gibi ürünlerde kullanılmaktadır.
10
Mavi Kantaron
Oldukça fazla yaprağın bir araya gelerek oluşturduğu dayanıklı, yenilebilir bir çiçektir. Diğer yenilebilir çiçeklere göre saklama süresi daha uzun olup, serin ortamda 1 aya kadar formu bozulmadan saklanabilmektedir. Sıcak, soğuk içeceklerin ve bitki çaylarının hazırlanmasında kullanılmaktadır.
11
Menekşe
Keskin tadı ve antioksidan özelliğiyle bilinen yenilebilir bir çiçektir. Genellikle mor rengi ile bilinse de, sarı olan türü de mutfaklarda kullanılmaktadır. Pilav ve salatalarda kullanımı yaygındır.
12
Impatens
Genellikle tatlılarda ve meyve salatalarında kullanılan pembe tonlarıyla ilgi çekici bir çiçektir. Olgunlaşmamış çilek tadı ile ön plana çıkar. Anavatanı Afrika’nın tropikal bölgeleridir.
13
Taze Lavanta
Özellikle sütlü tatlı ve dondurmalarda kullanımı yaygındır. Hoş kokusu ve rengi ile sıcak, soğuk içeceklerin yapımında kullanılan lavantanın tabak süsleme sanatında da önemli bir yere sahip olduğu bilinmektedir.
14
Tektaş Çiçeği
Deniz ürünleri, zeytinyağlı yemekler ve mezelerde kullanılmaktadır. Işık altında parlak görüntüye sahip bu çiçek hafif tuzlu bir tada sahiptir.
15
Turuncu Kadife Çiçeği
Göz alıcı rengi ile narenciye aromaları bünyesinde barındıran bir çiçektir. Çiçekleri yenilebildiği gibi yaprakları da tüketilebilir. Bütün yiyecek içecek gruplarının sunumlarında kullanılabilmektedir.
16
Latin Çiçeği
İri taç yapraklı bir çiçek olup kırmızı, turuncu ve sarı renklerde kullanımı yaygındır. Tere veya roka benzeri keskin bir tada sahip Latin Çiçekleri sandviçlerde, kanepelerde ve salatalarda kullanılmaktadır.
17
Salatalık Çiçeği
Yoğun salatalık aroması ve çiçeksi tadı ile soğuk başlangıç tabaklarının süslenmesinde, kanepelerde ve sandviçlerde kullanımı yaygındır.
18
Soğan Çiçeği
Salatalarda, sandviç ve ana yemeklerde kullanımı yaygın olan soğan çiçeği her ne kadar bir çiçek olarak bilinse de tadı hafif acımsı soğana benzemektedir. Frenk soğanlarının çiçekleri toplanarak lezzet vermek ve mutfaklarda görselliği arttırmak amacıyla kullanılır. Soğuk ortamda saklandığında 1 aya kadar tazeliğini koruyabilmektedir.
19
Şebboy
Pastel renkli ve zarif yaprakları ile genellikle pasta, tatlı ve içecek sunumlarında kullanılmaktadır. Tatlı-acı bir aromaya sahiptir. Tatlı, pasta, ana yemek ve içeceklerin sunumunda kullanılmaktadır.
Sıra
No
Mikro Filiz
Amarant Filizi
Kırmızı renkli bir mikro filizdir. Proteince zengin ve hafif haşlanmış kırmızı pancar aromasına sahiptir. Çekici rengi ve hoş aroması ile soğuk, sıcak tüm yemeklerde kullanılmaktadır.
Bezelye Filizi
Vejetaryen ve vegan beslenme modelinin önemli parçalarından olan Bezelye Filizi taze bezelye aroması ve kuvvetli besleyici yönünün yanı sıra sunumlarda da sıklıkla kullanılmaktadır. Yüksek protein içeriği ve zarif görünümü ile salatalarda ve sandviçlerde tercih edilmektedir.
Brokoli Filizi
C vitamini yönünden oldukça zengin ve brokoliden daha kuvvetli bir aromaya sahiptir. Çiğ olarak tüketimi tavsiye edilmektedir. Salatalarda ve ana yemeklerde lezzet verici olarak kullanılabildiği gibi görsel açıdan da tabaklara değer katmaktadır.
Civan Perçemi
Genellikle çay olarak tüketilen Civan Perçemi körpe halde iken tabak süslemede ve garnitürlemede kullanılmaktadır. Limon kabuğundaki tadı andıran ferahlatıcı aroması ile tatlı ve tuzlu birçok ürün grubu ile uyumludur.
Turp Filizi
Turptan alacağınız lezzetin konsantre hali Turp Filizlerinde bulunmaktadır. Bu yoğun aroması ile salata ve sandviçlerde sıklıkla kullanılmaktadır. Ayrıca A, B1, B2 ve B7 ile C vitaminleri açısından oldukça zengin bir kaynaktır.
Fesleğen Filizi
Tüketildiğinde fesleğen tadını ve kokusunu yoğun şekilde yaşatan fesleğen filizi başlangıç yemeklerinde, peynir tabaklarında ve bazı yoğun aromalı sosların hazırlanmasında sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle pizza, salata ve kanepe gibi ürünlerin vazgeçilmez parçalarındandır.
Kereviz Filizi
Kereviz tadının en yoğun hissedildiği körpe kereviz sapları ve maydanoza benzer yaprakları ile hem dekoratif olarak kullanılmakta hem de bazı sebze suyu ile yapılan içeceklerin yapımında lezzet verici olarak kullanılmaktadır. Ayrıca kereviz filizlerinin çiğ tüketimi de yaygındır. Lifli yapısı ile sindirim sistemi için oldukça önemlidir. Serin ve güneş ışığı almayan ortamlarda 1 haftaya kadar canlılığını koruyabilmektedir.
Kırmızı Hardal Filizi
Karnabahara benzer yumuşak aroması ve koyu kırmızı cazibeli rengi ile birçok yemeğin görsel anlamda zenginleştirilmesi için kullanılmaktadır.
Kişniş Filizi
Taze narenciye ve maydanoz ile aynı türden olan kişnişin tadının birleşimi bir aromaya sahiptir. Soğuk ve sıcak çorbalarda, soğuk sıkım sebze sularının hazırlanmasında ve smoothie gibi içeceklerin yapımında kullanılmaktadır.
Mini Yonca
Yonca tohumlarının filizlendirilmesi ile elde edilmektedir. Gevrek dokusu ile fındığı andıran tada sahiptir. Özellikle salatalarda, sandviçlerde, soğuk servis edilen başlangıç yemeklerinde dekoratif amaçlarla kullanılmaktadır.
Mor Turp Filizi
Turptan alınan lezzetin oldukça yoğunlaşmış halini yansıtmaktadır. Karakteristik yapısı ve baskın aroması ile salata, sandviç ve soğuk servis edilen deniz mahsulü içeren başlangıç yemeklerinin sunumunda kullanılmaktadır.
Reyhan Filizi
Fesleğen ile aynı familyadan olan reyhan, fesleğene göre daha aromatik ve baharatlı bir aromaya sahiptir. Kuru dolmalarda, salatalarda ve içeceklerde renk, lezzet ve rayiha vermek amacıyla kullanılmaktadır. Birçok ülkenin mutfak kültüründe tanınmayan reyhan Türk mutfak kültüründe sıklıkla kullanılmaktadır ve ülkemizde yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Roka Filizi
Rokanın keskin aromasını konsantre halde bünyesinde barındıran roka filizi, çeşitli süslemelerin yanı sıra lezzeti arttırmak için de sandviç, salata ve kanepelerin yapımında kullanılmaktadır.
Sarı Hardal Filizi
Sarı hardal filizi olarak bilinmesine rağmen yeşil renkte bir mikro filizdir. Günlük hayatta sıklıkla kullandığımız dijon hardal yapımında kullanılan tohumlarından elde edilmektedir. Hardalın baskın ve keskin aromasını bünyesinde barındırdığından et yemekleri ve sıcak, soğuk sandviç çeşitleri ile uyumludur.
Sarımsak Filizi
Yoğun sarımsak aroması ile yemeklerin lezzetini arttırmak için çiğ olarak kullanılmaktadır. Ayrıca siyah bir boncuğu andıran tohumları ile de görsel anlamda tabakları yükselttiğinden tabak süsleme sanatında da tercih edilebilmektedir. Sarımsak filizleri çimlenip yükselse de siyah tohumları üzerinde kalarak estetik görünümünü korumaktadır.
Su Teresi
Hızlı büyüyen ve suyun bol olduğu alanlarda yetişebilen bir mikro filizdir. Biberli, keskin ve mayhoş tadı ile bilinen su teresi başlangıç yemeklerinin vazgeçilmez garnitürüdür. Ayrıca tabak süslemede kullanırken mutlaka sunulan yemekle uyumlu bir lezzette olmasına dikkat edilmelidir. Aksi halde baskın tadı ile ana ürünü baskılayarak ön plana çıkacaktır.
Shiso Yaprakları
Asya mutfaklarının marulu olarak bilinen Shiso yaprakları biftek otu olarak da tanınmaktadır. Kimyonu andıran baharatlı tadı ile narenciye aromalarını bünyesinde barındırmaktadır. Sushi yapımında olmazsa olmazlar listesinde yer alan Shiso yaprakları salatalarda ve Asya mutfak kültürüne özgü bazı sosların yapımında sıklıkla kullanılmaktadır.
Tere Filizi
Kullanımı en yaygın mikro filizlerdendir. Terenin baskın tadı ile yemek sunumlarında garnitür olarak kullanılabilmektedir. Ayrıca deniz mahsulü ile hazırlanan yemeklerde, bruschetta yapımında, risotto ve çorbalarda lezzet verici olarak tercih edilmektedir. Soğuk başlangıç yemeklerinde lezzeti görselliği yükselten ana unsurlardandır.
Keskin turp aroması ile somon, uskumru ve ringa balığı gibi pişirilmeden servis edilebilen deniz mahsulü ile hazırlanan yemeklerin sunumu ve garnitürlenmesinde kullanılmaktadır. Ayrıca tabak süsleme sanatında da tercih edilen turp filizleri baskın tadı ve kokusu sebebiyle pastacılık ürünleri için ideal bir seçim değildir.
Restaurant Consulting Menu Consulting Gastronomy Consulting Culinary Consulting How to Open a Restaurant Food and Beverage Consulting Concept Consulting