Degüstasyon Menülerin Özellikleri Nelerdir?Uluslararası Ve Kıtalararası hizmetlerim bazen Otel Mutfağı Danışmanlığı, bazen yüksek mutfaklarda restoran danışmanlığı yada mutfak mutfak danışmanlığı olarak "Hizmet Alanlarımı" Aşağıdaki "Kırmızı" Olarak Kabartılmış başlıklar'da bulabilirsiniz...
 
* Degüstasyon Nedir?
* Degüstasyon Menü Ne Demektir? 
* Degüstasyon Menülerin Özellikleri Nelerdir?
* Degüstasyon Menüler Hangi Restoranlarda Yapılabilir?
* Degüstasyon Menüler İle Hangi Şefler Çalışabilir?
  Koord. Şef Ahmet ÖZDEMİR
 
Uluslararası ve kıtalararası Otel Mutfağı Danışmanlığı ve restoran danışmanlığı yada mutfak danışmanlığı hizmetlerimin bir çoğunda Pre Opening aşamasında genelde Degüstasyon menüler ile hizmet verdim. Esasında Degüstasyon kelimesini Türkçede "tadım menüleri" ile eşleştirebiliriz. Tadım menüleri ile hizmet vermenin en büyük özelliklerinden biri şefin kendisini ifade edebilmesidir. 
 
Özellikle uluslararası standartlara sahip Örnek Restoranlarda ve restoran konsept çeşitlerinden olan Fine Dining Restoranlarda daha büyük anlam ifade eden Degüstasyon Menülerin sunumu misafir portföyünün restoranları tercih etme sebepleri arasına giriyor. 
 
Dünyada ve Türkiyede örnek restoran menüleri arasında bulunan degüstasyon Menüler hakkında belirtmem gereken en önemli detaylardan biride 2024 Dünya Gastronomi Ve Turizm Trendlerinde bulunan kırmızı et, beyaz et, av etleri yada balık seçeneklerinin kendi sınıflarına göre ayrı tutulmasını ve uygun olan diğer seçenekler ile servis edilmesini tavsiye ederim. Hatta geleceğin menü trendleri arasında en son kullandığım iki ayrı Degüstasyon menü çalışmamı'da  sayfanın en altında örnek olarak paylaşacağım.
 
Şimdi Türkiyede ve dünyada 2024 otel trendleri ve konaklama trendleri arasında olan Degüstasyon Menüsü ve menüleri hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum.
 
Degüstasyon Nedir?
 
Degüstasyon, üç duyu organı ile yapılan ve özellikle yiyecek ve içeceklerin detaylı bir şekilde koklama, tatma ve değerlendirme sürecidir. Genellikle şarap, viski, çikolata gibi ürünler için kullanılsa da, 2024'de restoran trendleri arasında ve gastronomi dünyasında birçok yemek için de bu terimi görmekteyiz. Ünlü şeflerin test menülerinin gastronomi uzmanları tarafından değerlendirilmesi "Degüstasyon" dünyasında popüler trendlerden biri haline geldi.
 
Degüstasyon Menü Ne Demektir?
 
Degüstasyon menü, Gastronomide Geleceğin Restoranlarında sunulan, genellikle birkaç farklı yemeğin küçük porsiyonlarla sunulduğu özel bir menüdür. Amacı, şefin yeteneklerini ve restoranın sunduğu lezzetleri bir seferde tadımlık porsiyonlar halinde deneyimlemek isteyen misafirlere 2024 profesyonel otel mutfakları ve Restoran Mutfağı Trendlerinde geniş bir yelpazede lezzetleri sunmaktır.
 
Degüstasyon Menülerin Özellikleri Nelerdir?
 
Çeşitlilik: 
2024 Yemek Trendlerinde Degüstasyon Menü genellikle birbiri ile uyum sağlayan birçok farklı yemeği kapsar, böylece misafirler birçok farklı lezzeti deneyimleyebilir.
 
Sıralama: 
Yemekler genellikle belirli bir sırayla sunulur, hafiften yoğuna veya bazen başlangıçtan ana yemeğe ve tatlıya doğru. Bunları tam olarak sıralamam gerekirse; çorba, soğık başlangıçlar, sıcak başlangıçlar, salatalar, makarna, ana yemekler ve tatlılar şeklinde olabilir.
 
Koord. Şef Ahmet ÖZDEMİR Uluslararası Ve Kıtalararası Restoran Danışmanı Ve Mutfak DanışmanıKüçük Porsiyonlar: 
Yemeklerin porsiyonları, Yeni Gastronomi Trendlerinde misafirin birçok farklı yemeği tatmasına olanak tanımak için genellikle lokmalar halinde ve daha küçüktür.
 
Detaylı Sunum: 
Şehrin en iyi restoranlarından olabilmek için restoran konsept tasarımı ve danışmanlığı hizmetlerimde kullanmış olduğum makalelerimden olan Sürdürülebilir Restoran Mutfağı ve sürdürülebilir restoran menüsünde yemekler restoran yemek menüsünün önemi ve özelliklerinde genellikle estetik ve artistik bir şekilde sunulur. Şefin yaratıcılığı bu menülerde ön plana çıkar.
 
Degüstasyon Menüler Hangi Restoranlarda Yapılabilir?
 
Herhangi bir restoran teorik olarak degüstasyon menüsü sunabilir, ancak genellikle yüksek kaliteli ve fine dining (yüksek mutfak) restoranlarında bu tür menüler daha yaygındır. Bu restoranlar, misafirlere özgün ve yüksek kaliteli bir deneyim sunmayı amaçlar.
 
Degüstasyon Menüler İle Hangi Şefler Çalışabilir?
 
Herhangi bir şef, Menü Çeşitlerimutfak eğitimlerimenü planlamasıseçenekli menüler,  menü analizi ve menü yönetiminde yeterli yetenek ve deneyime sahipse degüstasyon menüsü oluşturabilir. Yüksek restoranarda Misafir Memnuniyeti yada Misafir Sadakati odaklı gastronomide hizmet kalitesinin yükseltilmesi amacı ile bu tür menüler genellikle deneyimli şefler tarafından hazırlanabilir.
 
Uluslararası ve kıtalararası yiyecek ve içecek danışmanlığı ve yüksek restoranlardaki menü danışmanlığımda özellikle üzerinde en çok durduğum konulardan olan özel sunumlarda en başarılı restoranlara ve Gastronomi Uzmanı yada uzanlarına tavsiyem; her bir yemeği mükemmel bir şekilde dengelemek ve sunmak en başarılı şefleri için derin bir gastronomik bilgi ve beceri gerektirir.
 
Özellikle uluslararası gastronomide aranılan mutfak şefleri veya Michelin yıldızlı restoranlarda çalışan şefler, bu tür degüstasyon menüler ile sıkça çalışırlar ve kendilerine has özel teknikler kullanırlar...
 
Not:
*** Yukarıdaki Yazı içeriğinde etiketlenerek belirtilmiş olan konular ile ilgili alanlarda daha fazla bilgi ve gastronomi danışmanlığı hususunda hizmet alanlarım içerisinde bulunan başlıklarda destek almak için iletişim bilgilerimden tarafım ile bağlantıya geçebilirsiniz. ***
 
Koord. Şef Ahmet ÖZDEMİR
Uluslararası Ve Kıtalararası 
Restoran Danışmanı Ve Mutfak Danışmanı
Osmanlı Ve Türk Mutfağı Dünya Gönül Elçisi
 
Önemli not:
*** Zaman zaman gastronomi ve turizm trendleri üzerine kaleme aldığım mesleki yazılarımı'da inceleyebilirsiniz. Ayrıca Uluslararası Ve Kıtalararası Restoran Danışmanlığı Ve Mutfak Danışmanlığı verdiğim resmi ingilizce web sitemide "alttaki resmi tıklayarak" inceleyebilirsiniz.
 

Coord. Chef Ahmet ÖZDEMİR International And Intercontinental Restaurant Consultant and Kitchen Consultant

En son Lagos şehrinde kullandığım iki ayrı örnek Degüstasyon menü çalışmamı'da ilgilenenler ile paylaşıyorum...

Degüstasyon Menü Ne Demektir?

Degüstasyon Menü Ne Demektir?

Önemli Not:

Son çalışmam olan Elysium LAGOS çalışmalarımı inceleyebilirisiniz... Lagos Elysium grup bünyesindeki fine dining, bahçe restoran ve bistro restoran menülerinide görmek sizin için önemli olabilir...
 
 
Degüstasyon Menülerin Özellikleri Nelerdir?