Restoran Konsept Çeşitleri Nelerdir? Restoran Konsept Örnekleri

Aile Restoranı Konsepti, Akdeniz Mutfağı Konsepti, Akşam Yemeği Restoranları Konsepti, Beyaz Yakalılara Hitap Eden Restoran Konsepti, Deniz Ürünleri Restoranı Konsepti, Esnaf Lokantaları Konsepti, Etçi Restoranlar Konsepti, Etnik Restoranlar Konsepti, Fast Food Restoran Konsepti, Fırın Yemekleri Restoran Konsepti, Helal Restoran Konsepti, Kafe Restoranlar Konsepti, Kebapçı Konsepti, Kosher Restoran Konsepti, Pizzacı Ve Hamburgerci Restoran Konsepti, Steakhouse Konsepti..
1/16/2022 12:00:00 AM
Restoran Konsept Çeşitleri Nelerdir? Restoran Konsept Örnekleri
 
Koord. Şef Ahmet ÖZDEMİR Uluslararası Ve Kıtalararası  Restoran Danışmanı Ve Mutfak Danışmanı
Uluslararası Ve Kıtalararası hizmetlerim bazen Otel Mutfağı Danışmanlığı, bazen yüksek mutfaklarda restoran danışmanlığı yada mutfak mutfak danışmanlığı olarak "Hizmet Alanlarımı" Aşağıdaki "Kırmızı" Olarak Kabartılmış başlıklar'da bulabilirsiniz...
 
* Restoran Konsepti Nedir?
* Restoran Konsept Çeşitleri Nelerdir?
* Restoran Konsepti Nasıl Oluşturulur?
* Restoran Konsept Çeşitlerinin Özellikleri Nelerdir?
* Restoran Konseptleri Ne İşe Yarar? 
  Koord. Şef Ahmet ÖZDEMİR
 
Restoran Konsept Çeşitleri Hakkında Özet Detaylar:
 
Uluslararası Ve Kıtalararası Restoran Danışmanlığı Ve Mutfak Danışmanlığımda edinmiş olduğum tecrübelere dayanarak Restoran Konsept Çeşitleri ve Restoran Konsept Örnekleri hakkında düşüncelerimi Gastronomide Geleceğin Restoranlarınıda dikkate alarak kısa detaylar ve bir özet şeklinde 2024 otel trendleri ve konaklama trendleri makalemde de değinmiş olduğum gibi paylaşmaya çalışacağım.
 
Başta bellirtmem gereken en önemli detay aynı konsepler dahi olsa farklı kıtalarda ve farklı coğrafyalarda restoran konsept çeşitleri farklılık gösterebiliryor. 2024 Dünya Gastronomi Ve Turizm Trendleri makalemde de belirtmiş olduğum gibi, buradaki en büyük detay kültür  farkları ve ekonomik etkenler diyebilirim.
 
Restoran Konsepti Nedir?
Restoran konsepti, 2024'de restoran trendlerinde bir restoranın tema, stil, menü, dekorasyon, hizmet şekli ve genel atmosferini belirleyen bütünsel bir yaklaşımdır. Konsept, restoranın kimliğini oluşturur ve misafirlere ne tür bir deneyim beklemeleri gerektiğini gösterir.
 
Restoran Konsept Çeşitleri Nelerdir?
Yüksek mutfaklarda restoran danışmanlığımda yaşadığım tecrübelerden olan ve farklı coğrafyalarda kullanılan birçok denenmiş restoran konsepti bulunmaktadır. İşte bazı popüler konseptler:
 
Fine Dining: 
Lüks ve sofistike bir atmosferde 2024 gastronomi trendlerinde geleceğin menü trendleri içerisinde yüksek kaliteli yemekler sunar.
 
Casual Dining: 
Rahat bir atmosferde ve Yeni Gastronomi Trendlerinde geniş bir menü seçeneği sunan restoranlar.
 
Fast Casual: 
Hızlı servis, Sürdürülebilir Restoran Mutfağı ve sürdürülebilir restoran menüsünde kaliteli yemekler sunan restoranlar.
 
Fast Food: 
Hızlı servis ve uygun fiyatlı Menü Çeşitleri arasında yemekler sunan restoranlar.
 
Kafeterya: 
Genellikle öz hizmet şeklinde, seçenekli menüler ve özgün menü planlaması ile çeşitli yemek seçenekleri sunan mekanlar.
 
Buffet: 
Uluslararası danışmanlıklarımda restoran konsept tasarımı ve danışmanlığımda yer verdiğim gibi, misafirlere sabit bir fiyat karşılığında çeşitli yemeklerden istediklerini alabileceği restoranlar.
 
Tematik Restoran: 
Restoran yemek menüsünün önemi ve özellikleri makalemde yer verdiğim, belirli bir tema veya konsepte (örneğin 1950'ler, spor, film temalı) odaklanan restoranlar.
 
Etnik Restoran: 
Gastronomi trendlerinde Sürdürülebilir Restoran Mutfağı makalemde de belirtmiş olduğum gibi, belli bir ülke veya bölgenin mutfak kültürünü yansıtan restoranlar.
 
Gourmet/Kafe: 
Özellikle büyük şehirlerde örnek restoran menülerinin aksine aktivite & banquet menülerine benzer konseptler ile özellikle kahve, çay ve hafif atıştırmalıklar sunan mekanlar.
 
Pop-Up Restoran: 
2024 Profesyonel Otel Mutfakları Ve Restoran Mutfağı Trendlerinde değinmiş olduğum, kısa süreli ve genellikle belirli bir tema veya amaca hizmet eden geçici restoranlar.
 
Restoran Konsepti Nasıl Oluşturulur?Restoran Konsepti Nasıl Oluşturulur?
 
Hedef Kitle Belirleme: 
Restoran konseptine göre mutfak eğitimi çalışmaları ile potansiyel müşteri kitlenizi tanımlayın.
 
Pazar Araştırması: 
Rakip restoranları analiz edin ve hedef kitlenin ihtiyaçlarını belirleyin.
 
Tema ve Stil Seçimi: 
Günümüz trendlerine uygun menü tasarımı, yeni restoran ve otel işletmelerinde menü analizi ve menü yönetimi gibi konularda destek alarak restoranınızın genel temasını ve stilini belirleyin.
 
Menü Oluşturma: 
Günümüzde restoran menüsü nasıl yapılır sorusunun cevabında, Konsepte uygun Menü mühendisliği ve menü tasarımı ile oluşturulan yemeklerin listesini çıkarın.
 
Dekorasyon ve Atmosfer: 
Yıldızlı ve butik Otel Mutfağı Danışmanlığımda ele aldığım konulardan olan, konseptinizi destekleyecek iç ve dış dekorasyonu planlayın.
 
Hizmet Tipi: 
Kalıcı bir restoran olabilmek için, Misafir Memnuniyeti yada Misafir Sadakati odaklı gastronomide hizmet kalitesinin yükseltilmesi veya verilen hizmetlerin Sürdürülebilir hale getirilmesi amacı ile sunum şeklini ve servis stilini belirleyin.
 
Pazarlama ve Tanıtım: 
Mutfak ve servis çalışanlarında personel hiyerarşisi ve personel görevlerini tam olarak öğrettikten sonra Konseptinizi tanıtarak hedef kitleye ulaşın.
 
Restoran Konsept Çeşitlerinin Özellikleri Nelerdir?
 
Her konseptin 2024 Yemek Trendlerinde ve 2024'de restoran trendlerinde kendine özgü karakteristikleri vardır. Örneğin, fine dining restoranları sofistike bir atmosfer, profesyonel garsonlar ve yüksek kaliteli yemekler sunarken, fast food restoranları hızlı servis, uygun fiyatlar ve sınırlı bir menü sunar.
 
Restoran Konseptleri Ne İşe Yarar?
 
Restoran konseptleri, yeni Restoran Teknolojilerine sahip olan işletmelere şunlarda yardımcı olur:
 
Marka Kimliği Oluşturma: 
Restoranın pazardaki pozisyonunu, marka restoran ve kimliğini belirler.
 
Hedef Kitleye Ulaşma: 
Belirli bir demografik veya misafir kitlesine Mutfak Teknolojilerini dikkate alarak  Sürdürülebilir Restoran Standartlarının devamının sağlanabilmesi hedefli amaçlar ile hitap eder.
 
Farklılaşma: 
Diğer rakip restoranlardan ayırt edilmesini en son otel mutfağı teknolojilerine benzer sağlar.
 
Misafir Beklentilerini Yönlendirme: 
Gastronomide Geleceğin Restoranlarında misafirlere ne tür bir deneyim beklemeleri gerektiği konusunda rehberlik eder.
 
Pazarlama ve Tanıtım Stratejilerini Belirleme: 
Konsepte uygun tanıtım ve pazarlama stratejileri geliştirmeye yardımcı olur.
 
Not:
*** Yukarıdaki Yazı içeriğinde etiketlenerek belirtilmiş olan konular ile ilgili alanlarda daha fazla bilgi ve gastronomi danışmanlığı hususunda hizmet alanlarım içerisinde bulunan başlıklarda destek almak için iletişim bilgilerimden tarafım ile bağlantıya geçebilirsiniz. ***
 
Koord. Şef Ahmet ÖZDEMİR
Uluslararası Ve Kıtalararası 
Restoran Danışmanı Ve Mutfak Danışmanı
Osmanlı Ve Türk Mutfağı Dünya Gönül Elçisi
 
Önemli not:
*** Zaman zaman gastronomi ve turizm trendleri üzerine kaleme aldığım mesleki yazılarımı'da inceleyebilirsiniz. Ayrıca Uluslararası Ve Kıtalararası Restoran Danışmanlığı Ve Mutfak Danışmanlığı verdiğim resmi ingilizce web sitemide "alttaki resmi tıklayarak" inceleyebilirsiniz.
 
Restoran Konsept Çeşitleri Nelerdir? Restoran Konsept Örnekleri
 
Restoran Konsept Çeşitleri Nelerdir? Restoran Konsept Örnekleri...
 
Gastronominin yeni trendlerinden biri de Restoran Menüsü tasarımı ve Restoran Menüsü içerikleri oluşturma çabalarının yanı sıra ilgili tasarımların restoran Konsept Çeşitleri’ne uyması yada restoranın gerçek kimliğini ne kadar yansıttığına dair müdavimler tarafından yapılan yorumlar…
 
Pandemi’ den sonra 2022'de Yeni Yemek Trendleri & Restoran Trendlerine göre yapılan gastronomi araştırmaları yiyecek, içecek ve konaklama sektörü işletmelerinde uygulanmaya başladı bile. Yılların restoran işletmeleri bile 2022’ de eski alışkanlıklarını bir yana bırakarak yeni restoran trendlerini benimsemiş durumda.
 
Restoran Konsept Çeşitleri Nelerdir? Restoran Konsept Örnekleri!!!
 
Bu makalemi kaleme almadan önce yapmış olduğum araştırmalarda konunun uzmanları olarak nitelendirilen baz gastronomi ve restoran işletmeciliği uzmanlarının menü tasarımı ve menü içeriği oluşturma kriterlerini maalesef benzer bir başlıkmış gibi kaleme aldıklarını gördüm.
 
Özellikle Yazımın Başında Belirtmem Gerekirse, menü tasarımı ne demek? menü oluşturma ne demek? açıklamaya çalışacağım. Esasında ana temadan restoran yemek menüsü restoran konseptinin ana detayı ve kaynağının özü ve sahibidir.
 
Restoran Menü Tasarımı Grafik Ve Dizayn Konularını İçeren Bir Uzmanlık Alanıdır.
 
Örnek Restoranlar
 
Günümüzde örnek Restoran menülerinde bulunacak olan yemek çeşitlerini tespit etmek ise ayrı biz uzmanlık alanı olduğu gibi menü danışmanlığı alanında farklı meziyetler gerektiren bir konudur. Her ikisinde de dikkate alınacak ve ortak buluşma noktası ise restoran konsepti’ dir.
 
Restoran Menüsü tasarımı ve Restoran Menüsü içerikleri’ ni oluşturma tamamen restoranın hizmet konsepti, yemek konsepti, konsept tasarımı ile direk bağlantılıdır.
 
Esasında işin köküne inecek olursam sil baştan hiçbir şey yapmadan önce yeni restoran açma kararınızı aldığınız anda yeni restoran bütçesi (inşaat) ve restoran açılış bütçesi bile yapılmadan restoran menüsünün ne olacağına karar verilmelidir. Bölgenizdeki Gastronomik araştırmalardan sonra Satmanızı gerektiren ve sizin satmak isteğiniz yemekler ve vermek istediğiniz hizmetler sizin konseptinizi oluşturacaktır. 
 
En İyi Restoranlar, Best Restaurants, Fine Dinnig Restaurant, Örnek Restoran
 
Çünkü bütün restoran Konsept Örnekleri restoran menüsünde bulunan yemek çeşitleri ile ilgili olacağı için kaynak oluşturacaktır. Temel kaynağınız ne kada sağlam olursa diğerleri restoran menüsü içeriklerini dikkate alarak istediğiniz kadar çoğaltılabilir.
 
Bu Konuda Bazı Örnekler Vermem Gerekirse;
 
İlgili bir konsepti olmayan restoran işletmesi olamaz.bu adeta yelkensiz ve dümensiz bir gemi'dir. Kazanmak ve Kesin başarı amacı ile hizmete açılacak bir restoranın seçeceği konseptler aşağıdaki gibi olabilir;
 
Restoran Konsept Çeşitleri Nelerdir? Restoran Konsept Örnekleri!!!
 
  • Aile Restoranı Konsepti,
  • Akdeniz Mutfağı Konsepti,
  • Akşam Yemeği Restoranları Konsepti,
  • Beyaz Yakalılara Hitap Eden Restoran Konsepti,
  • Deniz Ürünleri Restoranı Konsepti,
  • Esnaf Lokantaları Konsepti,
  • Etçi Restoranlar Konsepti,
  • Etnik Restoranlar Konsepti,
  • Fast Food Restoran Konsepti,
  • Fırın Yemekleri Restoran Konsepti,
  • Helal Restoran Konsepti,
  • Kafe Restoranlar Konsepti,
  • Kebapçı Konsepti,
  • Kosher Restoran Konsepti,
  • Pizzacı Ve Hamburgerci Restoran Konsepti,
  • Steakhouse Konsepti,
  • Uluslararası Mutfaklar Konsepti,
  • Uzakdoğu Mutfağı Restoran Konsepti,
  • Vejeteryan Restoran Konsepti,
  • Yöresel Restoran Konsepti,
  • Yüksek Restoran (Rafine, Fine Dining, Avangard) Konsepti,
 
Örnek Restoranlar
 
Restoran konseptleri daha fazla da detaylandırılabilir. Dünyanın neresinde olursa olsun başarılı bir restoran Restoranın ana konsepti “menüsü” dür. Menünüzde ne varsa her alanda o sizi yansıtır ve yansıtmalıdır.
 
  • Demirbaş Malzemeleri, 
  • Eğer Restoran Yemek Menünüz Çoğunlukta Deniz Ürünlerinden Oluşuyorsa Bu; Restoranın Fiziki Şekli, 
  • İç Dekorasyonu, 
  • İhtiyaç Duyulan Kumaş Ve Halı Desenleri,
  • İlgili Sosyal Ağ Reklamları…
  • Menü Tasarımında Kullanılacak Desenler, 
  • Personel Kıyafetleri, 
  • Restoran Tanıtım Broşürleri,
  • Tabak Seçimleri,
 
--ve burada belirtemeyeceğim bir çok alan' a varana kadar etkileyecek ve bir bütün olacaktır.
 
Restoran Konsept Çeşitleri Nelerdir? Restoran Konsept Örnekleri!!!
 
Örneği biraz açacak olursam restoran yemek menüsünde çoğunlukta Osmanlı yemekleri bulunan ve örnek restoranlardan Osmanlı Saray mutfağı konseptinden oluşan bir restoran;
 
  • Alüminyum Sandalye Ve Masalardan, 
  • Haçlı Motifler İçeren Porselen Tabaklardan 
  • İris Pup İç Dekorasyonundan Oluşamaz…
  • Karton Yemek Menüsünden, 
 
Restoran Konseptleri Örneğini Biraz Daha Açmam Gerekirse, klasik bir Steakhouse Restoranı;
 
  • Balık Tabaklarından,
  • Balık Motifleri İçerek İç Dekorasyondan,
  • Çin Porselenlerinden…
 
Ve çok daha fazla örnekler vereceğim ilgisiz materyallerden oluşamaz. Mutlaka restoranın ana konsepti ile ilgili motifler ve benzerlikler taşımalıdır.
 
En İyi Restoranlar, Best Restaurants, Fine Dinnig Restaurant, Örnek Restoran
 
Yeni bir restoran açarken nelere dikkat etmeliyim dediğinizde yapmanız gereken en önemli çalışma restoran menüsü ile birlikte restoranın ana konsepti’dir. Konsepti oluşturacak olan ana unsurlardan bazıları’ da aşağıdakilerden biri olabilir.
 
  • Buluma Amaçlı Olması,
  • Dinlenme Amaçlı Olması,
  • Eğlence Ve Program Amaçlı Olması,
  • Restoranın Bulunmuş Olduğu Konumun Ana Teması…
  • Restoranın Deniz Kenarında Olması,
  • Restoranın İş Merkezinde Olması,
  • Restoranın Orman İçerisinde Olması,
  • Restoranın Şehir Merkezinde Olması,
  • Ziyafet Ve Protokol Hizmetleri Vermesi,
 
Gibi değerlerin analiz edilerek restoran konseptine yansıtılabilmesi en akıllıca yapılacak işlerden biri olmalıdır diye düşünüyorum. Yeni restoran büyük ölçüde Alakart Mutfak olacağı için alakart restoran Nasıl Kurulur ve Özellikleri Nelerdir isimli makalemi okumanızı tavsiye ederim.
 
En İyi Restoranlar, Best Restaurants, Fine Dinnig Restaurant, Örnek Restoran
 
Günümüzde uluslararası konumlarda hizmet alanları, yemek konsepti ve net çizgisi ile bilinen ve gerektiğinde özel uçakla gelen misafirlerini kusursuz ağırlayan küresel anlamda başarılı restoranlar var. İnşanların restoranınıza güvenmesi zaman alabilir, ama bunun süresini hizmet politikalarınız ile belirleyecek olan'da ilgili restoran yöneticileridir. Bu konuda yaptıklarınız ve yapacaklarınız ile en iyi restoranlar arasına isminizi yazdırmak sizin elinizdedir.
 
Bir restoran hem sabah kahvaltısı, hem öğlen yemeği, hem akşam yemeği, hem alkollü, hem alkolsüz, hem kişiye özel, hem düğün ve nişan, hem protokol, hem ziyafet, hem pizzacı ve hem vb…. Hizmetler veren restoran olamaz. Her şeyi satacağım, her hizmeti vereceğim  diyorsanız yeni restoran açma çabanızdan vazgeçmenizi tavsiye ederim.
 
Restoran Konsept Çeşitleri Nelerdir? Restoran Konsept Örnekleri
 
Satacak olduğunuz her yemek ve yapacak olduğunuz her yeni hizmet çeşitleri restoranınızda altyapı oluşturmanızı gerektirir. Dostlarının pohpohlaması ve bunu da satalım demesi ile yemek menüsündeki içeriklerin sayısını abartmayınız. Zayiatınız artar ve yemek ve hizmet kaliteniz düşer. Zamanla misafirlerinize yemek menüsündeki içeriklerin yarısına yok demek zorunda kalırsınız. Bu negatif gelişmeler eşliğinde her şeyi satma ve her hizmeti verme çabalarınızın sonuçları uzun vadede sizi işletmenizi kapatmak zorunda bırakabilir.
 
Restoran Menüsü oluşturma ve yemek çeşitlerinin tespiti İçin En Önemli Tüyoları ’da sonuç olarak paylaşmak isterim. Bu konuda Restoran Yemek Menüsünün Önemi Nedir, Nasıl Yapılmalıdır isimli makalemde daha detaylı bir şekilde belirtmiştim.
 
Restoran Konsept Çeşitleri Nelerdir? Restoran Konsept Örnekleri!!!
 
  • Açık Ve Kapalı Alanların Ölçüleri,
  • Konumun Mevsimsel Özellikleri,
  • Mutfak Çalışanlarının Sayısı Ve Kapasitesi,
  • Mutfak Çeşitleri,
  • Mutfak Planlaması,
  • Mutfak Üniteleri,
  • Restoranda Bulunan Mutfak Bölümleri,
  • Restoranın Çalışma Saatleri
  • Restoranın Hizmet Alanları,
  • Restoranın Konumunda İkamet Eden Yabancı Sayısı,
  • Restoranın Konumunu Ve Coğrafi Durumu,
  • Tedarik Zincirinin Devamlılığı,
  • Toplam Personel Sayısı,
  • Yerleşkenin Ekonomik Düzeyi,
  • Yerleşkenin Kültürel Düzeyi,
  • Yöresel Ürünler,
 
Gibi özelliklerinizin sınırlarını gözden geçirmeniz size faydalı olabilir. Aynı zamanda uzun vade de restoran işletmeciliğinde misafir memnuniyetini yakalamak istiyorsanız konuya vakıf kişilerden danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. Bu konuda şahsen uluslararası gastronomi danışmanlığımda hizmet alanlarımı inceleyebilir, ihtiyacınız olan konularda destek ve yardım alabilirsiniz.
 
 
Sonuç İtibarı İle:
 
Eğer her şeyden önce herhangi bir yer için neden restoran açmanız gerektiğiniz cevabını bulunuz. İlgili konuma açacağınız restoranda ne yapmak istediğiniz ve ne satmanız gerektiğinin de cevabını bulunuz. İstediğiniz konumda en başarılı restorana ihtiyaç olabilir ama ne tür bir restorana ihtiyaç var?
 
İnsanlar Size Farklı Fikir Verebilir! Unutmayınız Para Harcayarak Yatırımı Yapacak Olan Sizsiniz!!! 
 
Restoran Konsept Çeşitleri Nelerdir? Restoran Konsept Örnekleri!!!
 
Ne yapmak istediğinizin tam olarak kararını alırsanız her şey sırası ile tıkır tıkır olması gerektiği gibi işleyecektir. Ama önce restoranı yaparak daha sonra menü oluşturmaya çalışırsanız sonrasında bir şeyleri değiştirmek yada yenilemek zorunda kalacaksınız. Bir şeyleri başka bir şeylere uydurmak veya benzetmek zorunda da kalacaksınız. Hatta bazıları uymayacak dar gelecek, bol gelecek, yetersiz kalacak, yada ortaya çıkanı siz beğenmeyeceksiniz ve iptal edeceksiniz. 
 
Tavsiye Notum;
 
En az 3 defa düşünün, bir bilene doğrulatın, daha iyi bir bilene'de doğrulatın sonuçları bütçeniz ile kıyaslayarak; kaynak, zaman ve başarı odaklı amacınıza doğru yola çıkabilirsiniz. Bizim işimizde bir söz vardır; "çıraklığını yapmadığınız işin ustalığına soyunma" diye. Eğer bu işten anlamıyorsanız ama marka restoranların sahibi olmak istiyorsanız işten anlayan birini yanınıza alınız ve sizinle beraber oranda büyümesini sağlayınız..
 
*** Yukarıdaki Yazı içeriğinde etiketlenerek belirtilmiş olan konular ile ilgili alanlarda daha fazla bilgi ve gastronomi danışmanlığı hususunda hizmet alanlarım içerisinde bulunan başlıklarda destek almak için iletişim bilgilerimden tarafım ile bağlantıya geçebilirsiniz. ***
 
Restoran Konsept Çeşitleri Nelerdir? Restoran Konsept Örnekleri