Matriks Sistemi & Miller Yöntemi Nedir?Uluslararası Ve Kıtalararası hizmetlerim bazen Otel Mutfağı Danışmanlığı, bazen yüksek mutfaklarda restoran danışmanlığı yada mutfak mutfak danışmanlığı olarak "Hizmet Alanlarımı" Aşağıdaki "Kırmızı" Olarak Kabartılmış başlıklar'da bulabilirsiniz...
 
* Matriks Sistemi & Miller Yöntemi Nedir?
Matris Sistemi Nedir? 
* Matriks & Matris Sisteminin Özellikleri Nelerdir? 
* Matriks Sistemi & Miller Yöntemi Nerelerde Kullanılır?
  Koord. Şef Ahmet ÖZDEMİR
 
Matematikte Matriks Sistemi Nedir?
 
Matematikte "matriks" (ya da "matris"), sayılar, semboller veya ifadelerin dikdörtgen bir düzen içerisinde sıralandığı bir yapıyı ifade eder. Matrisler genellikle köşeli parantezler arasında gösterilir ve bu sayıların sıralanışı, lineer cebirde çeşitli matematiksel işlemleri gerçekleştirmek için kullanılır.
 
"Matriks Sistemi" terimi, genellikle matematik ve bazı mühendislik uygulamalarıyla ilişkilendirilir. Ancak restoran ve otel işletmelerinde "matriks" kavramı, genellikle organizasyonel yapı, karar verme ve kaynak dağıtımında bir yönlendirme aracı olarak kullanılır. İşte restoran ve otel işletmelerinde matriks sistemini nasıl kullanabileceğinize dair bazı örnekler:
 
** Matriks Sistemi Restoran ve otel işletmelerinde nasıl Kullanılır?
 
Organizasyonel Yapı: 
Büyük otel zincirleri veya restoran grupları, farklı bölgelerde veya ülkelerde operasyonlarını yürüttükleri için matriks organizasyon yapılarına sahip olabilirler. Bu, bir çalışanın hem coğrafi konumuna (örneğin, bir bölge müdürü) hem de işlevsel role (örneğin, cost maliyet hesaplarında satış veya pazarlama, Tedarikçi Seçimi gibi) göre raporlama yapabileceği anlamına gelir.
 
Menü Planlama: 
Restoranlar, matriks formatını kullanarak popülerliğe ve Maliyet Kontrolünde maliyete göre menü öğelerini sınıflandırabilir. Bu, hangi yemeklerin en yüksek kar marjına sahip olduğunu ve hangilerinin en çok satıldığını belirlemelerine yardımcı olabilir.
 
Oda ve Fiyat Optimizasyonu: 
2024 Dünya Gastronomi Ve Turizm Trendlerinde oteller, odaların popülerliği ve maliyetine göre matriks formatında bir sınıflandırma yapabilirler. Bu, hangi odaların en yüksek doluluk oranına sahip olduğunu ve hangi fiyatlandırma stratejisinin en etkili olduğunu belirlemelerine yardımcı olabilir.
 
Eğitim ve Yetenek Yönetimi: 
2024 otel trendleri ve konaklama trendlerinde oteller ve restoranlar, çalışanların yeteneklerini ve eğitim ihtiyaçlarını matriks formatında sınıflandırabilirler. Bu, hangi alanlarda eğitim veya yeni işe alımların gerekli olduğunu belirlemek için kullanılabilir.
 
Kaynak Dağıtımı: 
Otel ve Restoran Yönetimi, bütçe dağıtımı, promosyonlar veya renovasyonlar gibi kaynak dağıtım kararlarını alırken matriks sistemini kullanabilir. Bu, hangi alanlara yatırım yapmanın en etkili olacağını belirlemek için kritik olabilir.
 
Sonuç olarak, restoran ve otel işletmeleri, yönetim sirküleri ve yönetim raporlarında daha etkili ve verimli kararlar alabilmek için Matriks Sistemini kullanabilirler. Bu sistem, karmaşık ve çok boyutlu bilgileri görselleştirmelerine ve analiz etmelerine yardımcı olabilir.
 
** Matematikte Matriks Sisteminin Özellikleri Nelerdir?
 
Boyut: 
Her matrisin belirli bir satır ve sütun sayısı vardır. Örneğin, 3 satırı ve 4 sütunu olan bir matrise "3x4 matris" denir.
 
Koord. Şef Ahmet ÖZDEMİR Uluslararası Ve Kıtalararası Restoran Danışmanı Ve Mutfak Danışmanı
Kare Matris: 
Satır sayısı sütun sayısına eşit olan matrise denir.
 
Birim Matris: 
Ana köşegenindeki elemanları 1 ve diğer tüm elemanları 0 olan kare matristir.
 
Sıfır Matris: 
Tüm elemanları 0 olan matristir.
 
Transpoz Matris: 
Bir matrisin satırlarıyla sütunlarının yerlerinin değiştirilmesiyle elde edilen matrise denir.
 
Simetrik Matris: 
Transpozu kendisine eşit olan kare matristir.
 
Determinant: 
Kare matrisler için tanımlanan, matrisin özelliklerini belirleyen bir sayıdır.
 
Ters Matris: 
Bir matrisin, çarpıldığında birim matrisi veren matristir. Her matrisin bir tersi olmayabilir.
 
Gerçekte "Matris sistemi" ve benzer isimler ile anılan benzer sistemler nedir? 
 
Matematikte matris dikdörtgen bir sayılar tablosu denebilir. Daha genel bir tanım ile toplanabilir veya çarpılabilir soyut miktarlar tablosu. Bir diğer tanım ile doğal sayıları dikdörtgen halinde dizip gösteren bir hesap tablosudur. Yani matematiksel olarak günümüzde çoğunlukta yapay zekaların kullandığı profesyonel bir hesap yapma yöntemi. Kendi içerisinde Matris türleri ve Matris çeşitleri mevcuttur.
 
Kasavana Yöntemi, Miller Yöntemi, Le Bruto Yöntemi ve Smith Yöntemi'de deselerde hepsinin aslı ve kaynağı Dünya matematik tarihinde çok daha önce var olan cebir'dir. İlgili terimler bana göre sadece batılıların her zaman olduğu gibi yağmalanan bağdat ve iskenderiye kütüphanelerinde' ki doğuya ait çalınmış eserlerden "rol çalmak" hadisesinden öte değildir.
 
Menü mühendisliğinde (-ki bu tanım doğru değildir) temel esaslardan biri olan hesaplama yani, Matris sistemi ve Miller Yöntemi olarak akademik çalışmalarda karşımıza çıksa’da işin aslı bizim kendi kültürümüzü dikkate aldığımızda "cebir" olarak adlandırılır.
 
Asıl övgü'yü hak eden yakın doğuda Hârizmî ve Ömer Hayyam gibi isimler tarafından geliştirilmiştir. Zaten var olan bir şeyin keşfi olmaz. Sadece zaten var olan cebirde hesaplama tekniklerinin yeni kullanılmaya başlanmış olması olabilir. Matris sistemi ve Miller Yöntemi ve diğerlerinin gerçek kaynağı ‘da cebir’ in mevcut özelliklerinin kullanılmasından ibarettir.
 
Menü mühendisliği kavramını en net bir şekilde açıklayacak olursam sadece hesaplama yönteminden fazlasıdır. Nasıl ki gerçeğini bilmeden herhangi bir şeyi geliştiremezsen, gider ve gelir dengelerini ölçemediğin bir şeyide yönetemezsin ve hakim değilsin! anlayışı ile aynıdır.
 
Not:
*** Yukarıdaki Yazı içeriğinde etiketlenerek belirtilmiş olan konular ile ilgili alanlarda daha fazla bilgi ve gastronomi danışmanlığı hususunda hizmet alanlarım içerisinde bulunan başlıklarda destek almak için iletişim bilgilerimden tarafım ile bağlantıya geçebilirsiniz. ***
 
Koord. Şef Ahmet ÖZDEMİR
Uluslararası Ve Kıtalararası 
Restoran Danışmanı Ve Mutfak Danışmanı
Osmanlı Ve Türk Mutfağı Dünya Gönül Elçisi
 
Önemli not:
*** Zaman zaman gastronomi ve turizm trendleri üzerine kaleme aldığım mesleki yazılarımı'da inceleyebilirsiniz. Ayrıca Uluslararası Ve Kıtalararası Restoran Danışmanlığı Ve Mutfak Danışmanlığı verdiğim resmi ingilizce web sitemide "alttaki resmi tıklayarak" inceleyebilirsiniz.
 
International And Intercontinental Restaurant Consultant and Kitchen Consultant
 
Önemli Not:
İnşaat aşamasından büyük açılışa kadar koordinatörlüğünü yaptığım "son çalışmam olan" Lagos şehrindeki son çalışmam olan Elysium LAGOS çalışmalarımı inceleyebilirisiniz... Lagos Elysium grup bünyesindeki fine dining menüler, bahçe restoran menüleri, bistro restoran menüleri ve degüstasyon menülerinide görmek sizin için önemli olabilir...