GastroMilliyetçilik’te Ürün ve Üretimin Sürdürülebilirliği

Ürün sahibinin en önemli görevi ürünün sürdürülebilirliği olmalıdır. Günümüzde tohumlar her ne kadar yerel olsa dahi kullanılan ilaçlar ve gübreler ithal olduktan sonra ürünün geleceği tehlikededir. Herhangi bir coğrafyada yetişen yerel ürünler %100 milli ilaç ve ekipmanlar ile devletler tarafında korunduğu takdirde sürdürülebilirliğini korumak durumundadırlar. Günümüzde uluslararası devletler arasındaki savaşlar sadece tanklar ve silahlar ile yapılmıyor.
10/4/2022 12:00:00 AM
GastroMilliyetçilik’te Ürün ve Üretimin Sürdürülebilirliği
 
GastroMilliyetçilik’te Ürün ve Üretimin Sürdürülebilirliği Nedir?
 
Ürün sahibinin en önemli görevi ürünün sürdürülebilirliği olmalıdır. Günümüzde tohumlar her ne kadar yerel olsa dahi kullanılan ilaçlar ve gübreler ithal olduktan sonra ürünün geleceği tehlikededir.
 
Herhangi bir coğrafyada yetişen yerel ürünler %100 milli ilaç ve ekipmanlar ile devletler tarafında korunduğu takdirde sürdürülebilirliğini korumak durumundadırlar. Günümüzde uluslararası devletler arasındaki savaşlar sadece tanklar ve silahlar ile yapılmıyor.
 
Bir kaç örnek vermem gerekirse, malatyanın kayısı'sı, Niğde'ni patatesi, Antep'in fıstığı, bursanın kestanesi, Safranbolu'nun safran üretimi kaybolduktan sonra bu bölgelerin de bir özelliği kalmaz.
 
İthal ilaçlar art niyet kullanıldığında ilgili ürünleri uzun vadede yok edebilir. Gastro Milliyetçili'ğin yaşatılması için ürünün yaşatılması şarttır. Ürün ve ürünün sürdürülebilirliğinin korunması ulus devletler için bir görev değil, mecburiyettir.
 
* Yerel Tohumların Korunması,
* Yabancı İlaçlar İle Gelen Hastalılar,
* Gübreler İle Gelen Hastalıklar,
* Üründen Sağlıklı Tohumun Elde Edilmesi,
* Toprağın Korunması,
* Bölgesel İklimin Korunması,
* Coğrafyanın Doğal Dengesinin Ve Mevsimsel Özelliğinin Korunması,
 
--ürünün korunmasında ve sürdürülebilirliğin sağlanmasında en önemli etkenlerdendir. Bu korumanın temel başlangıcı'da üreticinin desteklenmesi, çifçinin bilgilendirilmesi ve ziraat kurumlarının müdahale ve kontrolde daha profesyonel ve bilgili hale getirilerek ürünün korunmasında her türlü devlet desteği gerekir. İnsanı ve devleti yaşatan da üründür.
 
Has Aşçıbaşı Ahmet ÖZDEMİR
Osmanlı ve Türk mutfağı Dünya Gönül Elçisi
Uluslararası Gastronomi ve Mutfak Danışmanı
 
Önemli Not: 
"Gastromilliyetçilik & Mutfak Kültürü Milliyetçiliği Nedir?" Makalesinin tamamını aşağıdaki orijinal metinden okuyabilirsiniz...