* Restoran Mutfak Yönetiminde Üretimde Nelere Dikkat Edilir? * Otel Mutfak Yönetiminde Üretimde Nelere Dikkat Edilir?* Restoran Mutfak Yönetiminde Üretimde Nelere Dikkat Edilir?
* Otel Mutfak Yönetiminde Üretimde Nelere Dikkat Edilir?
* Otel Ve Restoran Yeni Restoran Trendlerinde Mutfak Yönetiminde Kalite Kontrol Nasıl Sağlanır?
  Koord. Şef Ahmet ÖZDEMİR
 
Restoran ve otel mutfaklarında üretim süreçleri, hizmet kalitesini doğrudan etkileyen kritik alanlardandır. Bu süreçlerde menü planlaması ve diğer dikkat edilmesi gereken hususlar ve kalite kontrol önlemleri şunlardır:
 
Restoran Mutfak Yönetiminde Üretimde Nelere Dikkat Edilir?
 
Tarif Standartları: 
2024 Geleceğin Restoranlarında Menüde yer alan her yemeğin standart bir tarifi olmalıdır ve bu tarife uygunluğu garanti edilmelidir.
 
Porsiyon Kontrolü: 
2024 Yemek Trendlerinde yemeklerin porsiyonları standartlaştırılmalıdır. Bu, malzeme maliyetlerini kontrol etmeye yardımcı olur ve müşterilere tutarlı bir deneyim sunar.
 
Sıcaklık Kontrolleri: 
Yiyeceklerin doğru sıcaklıkta pişirildiğinden ve servis edildiğinden emin olun.
 
Taze Malzeme Kullanımı: 
2024 Restoran Trendlerinde malzemelerin tazeliği ve kalitesi sürekli kontrol edilmelidir.
 
Haşere ve Böcek Kontrolü: 
Mutfakta haşere veya böcek bulunmamalıdır.
 
Otel Mutfak Yönetiminde Üretimde Nelere Dikkat Edilir?
 
Çeşitlilik ve Konsistans: 
Otel ve Restoran Yemek Menüsünün Önemi ve Özellikleri makalemde de belirttiğim gibi otel müşterileri genellikle farklı kültürlerden gelir. Menünün çeşitli olması ve tutarlı kalitede yemekler sunması gerekmektedir.
 
Büyük Miktarlı Üretim: 
Otel mutfaklarında genellikle büyük miktarlarda yemek üretimi yapılır. Bu, özellikle büyük otellerde veya etkinliklerde, doğru planlama ve yönetimi gerektirir.
 
Hijyen Standartları: 
Otel mutfaklarında hijyen standartlarına sıkı sıkıya uyulmalıdır.
 
Eğitimli Personel: 
Özellikle Restoran Danışmanlığı verdiğim işletmelerde mutfak ekibinin sürekli eğitim alması ve yeteneklerini geliştirmesi gerekmektedir.
 
Otel ve Restoran Mutfak Yönetiminde Kalite Kontrol Nasıl Sağlanır?
 
Düzenli Denetimler: 
Geçmiş yıllarda Menü Danışmanlığımda değinmiş olduğum noktalardan olan mutfakta rutin denetimler yapılmalı, ekipmanların, malzemelerin ve üretim süreçlerinin doğru çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir.
 
Geri Bildirim Toplama: 
2024 Restoran Konsept Çeşitlerinde konsepte göremisafir geri bildirimleri aktif olarak toplanmalı ve değerlendirilmelidir.
 
Eğitim ve Sertifikasyon: 
Sürdürülebilir Restoran Mutfağı ve Sürdürülebilir Restoran Menüsü makalemde de olduğu gibi; Mutfak ekibinin periyodik olarak eğitim alması ve gerekli sertifikasyonları yenilemesi gerekmektedir.
 
Malzeme Kontrolleri: 
Tedarikçilerden gelen malzemelerin kalitesi sürekli olarak kontrol edilmelidir.
 
Hijyen ve Sağlık Kontrolleri: 
2024 Dünya Gastronomi Trendlerinde de yer alan, mutfakta hijyen ve sağlık kontrolü için standart prosedürler belirlenmeli ve bu prosedürlere uyulmalıdır.
 
Ekipman Bakımı: 
Mutfak ekipmanlarının düzenli olarak bakımı yapılmalıdır.
 
2024 Profesyonel Otel Mutfakları Ve Restoran Mutfağı Trendlerinde de değinmiş olduğum gibi daha önceki çalışmalarımda Restoran Mutfak Danışmanlığımda belirttiğim gibi özetle; restoran ve otel mutfaklarında kalite kontrolü, müşteri memnuniyetini sağlamak, maliyetleri kontrol altında tutmak ve işletmenin itibarını korumak için hayati bir rol oynamaktadır.
 
Not:
*** Yukarıdaki Yazı içeriğinde etiketlenerek belirtilmiş olan konular ile ilgili alanlarda daha fazla bilgi ve gastronomi danışmanlığı hususunda hizmet alanlarım içerisinde bulunan başlıklarda destek almak için iletişim bilgilerimden tarafım ile bağlantıya geçebilirsiniz. ***
 
Koord. Şef Ahmet ÖZDEMİR
Uluslararası Ve Kıtalararası 
Restoran Danışmanı Ve Mutfak Danışmanı
Osmanlı Ve Türk Mutfağı Dünya Gönül Elçisi
 
Önemli not:
Uluslararası Ve Kıtalararası Restoran Danışmanlığı Ve Mutfak Danışmanlığı verdiğim ingilizce web sitemi incelemek için aşağıdaki resmi güvenle tıklayabilirsiniz...
Mutfak Yönetiminde Üretim 'de Dikkat Edilecekler
 
Mutfak Yönetiminde Üretim 'de Dikkat Edilecekler Nelerdir?
Dr. Öğr. Üyesi Sibel Önçel
 
Mutfakta üretimin asıl amacı yemek pişirmektir. Mutfakta üretimden bahsedildiğinde, mutfakta yiyeceklerin satın alınması, teslim alınması, depolanması, standart reçetelerin oluşturulması, hazırlama, pişirme, porsiyonlama ve servis edilmesi sürecini anlamak gerekir. Üretim planlaması kavramı, bir mutfakta yemeğin üretilmesine ilişkin planı ifade etmektedir. Aynı zamanda, üretim sürecinin gerektiği biçimde gerçekleşebilmesi için kullanılacak malzeme miktarının doğru planlanması gerekmektedir (Haenssler, 1999,s.128). Belirli bir öğünde sunulacak olan yemek miktarını ve çeşitlerini önceden belirleyebilmek için üretim planlamasının yapılması gerekmektedir (Aktaş ve Özdemir, 2005, s.150).
 
Mutfağın görevlerinin çok ve karmaşık olmasından dolayı etkin, verimli ve hijyenik şekilde üretim akışını sağlayabilecek şekilde planlanması gerekmektedir. İyi eğitim görmüş, nitelikli ve tecrübeli insan gücüyle organize edildiğinde planlanan hedeflere ulaşmak daha kolay olacaktır. Bu planlanmanın doğru bir şekilde yapılması üretimin aksamaması için gereklidir.
 
Üretim planlaması ile uygulanan üretim teknikleri ile besin sektöründe verim artışının sağlanması, kayıpların en aza indirgenmesi, ürün kalitesinin artırılması ve standardizasyonun sağlanması, besinlerin dayanma sürelerinin artırılması gibi konular önemli hale gelmektedir. Üretim planlaması ile yiyecek hazırlama ve sunumuna kadar geçen süreçte, yiyecek kayıplarını en aza indirgemek, israfı önlemek, maliyeti kontrol altında tutmak hedeflenmektedir (Küçükaslan, 2006, s.159). Üretim planlaması doğru biçimde yapılmadığında, üretim işlemleri sırasında üretim miktarını ve dengesini bozan kayıplar gerçekleşebilmektedir. Bu unsur, maliyetleri arttıran nedenlerin başında gelmektedir (Doğdubay ve Sarıoğlan, 2010, s.108).
 
Yemek üretim planlamasının amaçları aşağıdaki gibi özetlenebilir (Koçak, 1999, s.152): 
 
  • Yiyecek maliyet kontrolünü kolaylaştırır
  • Kolay bozulabilir nitelikteki yiyeceklerin satın alınmasını ve uygun stok seviyesi nin tespit edilmesini kolaylaştırır
  • Artan yiyecek sorununu çözmek, nasıl değerlendirileceğine karar vermek ve yetersiz yiyeceklerin olması halinde ortaya çıkan problemleri en aza indirmek Öğünlerde sunulacak yemeklerin türünü ve miktarını tahmin ederek yiyecek üretimini talebe uyarlamak
  • Gerçekleşen ve tahmin edilen satışlar arasında karşılaştırma yapılmasını sağlamak ve gerekli düzeltici işlemleri yapmak Yiyecekleri hazırlarken, besin değerlerine fazla zarar vermemek için gereğinden fazla pişirilmemesi, çok ince parçalara ayrılmaması, normal ortamda uzun süre bekletilmemesi, gereğinden fazla suda pişirilmemesi gerekmektedir (Türkan, 2003, s.39). Yiyecek üretimi birtakım kurallara bağlı kalınarak yapılmalıdır. 
 
Bu kurallar aşağıdaki gibi özetlenebilir:
 
  • Yiyecek üretiminde kaliteli malzeme kullanmak esastır.
  • Yiyecekler güvenilir yerlerden satın alınmalı ve temiz olduğundan emin olunmalıdır. 
  • Baharat ve tatlandırıcılar uygun şekilde kullanılmalıdır.
  • Standart reçeteler kullanılmalıdır.
  • İhtiyaçtan fazlası pişirilmemelidir.
  • Üretilmiş olan yiyecekler bekletilmeden servis edilmelidir.
  • Sıcak yiyecekleri sıcak, soğuk yiyecekleri soğuk servis etmek ana kural olarak görülmelidir.
  • Yemeğin sunumuna dikkat edilmelidir.
  • Sıradan yiyeceklerle yetinilmemeli hep daha iyisini yapabilmek için çaba gösterilmelidir.
 
Yemeklerin pişirilmesinde zaman ve sıcaklık derecesi önemlidir. Her iki faktörün kontrol altında tutulması yemeklerin lezzeti açısından önemlidir. Kontrol altına alınmadığında yemeklerin çiğ kalması ya da aşırı pişirmeden dolayı lezzet kaybının oluşması hatta servis edilemeyecek durumda olması kaçınılmazdır (Denizer, 2005, s.239). Her yiyeceğin üretiminde, farklı pişirme yöntemlerinin kullanmak gerekmektedir. Yiyeceklerin özelliklerinden dolayı her yiyeceğe bütün pişirme yöntemlerini uygulamak mümkün değildir.
 
Has Aşçıbaşı Ahmet Özdemir Not:
Bu çalışmada beğenerek incelediğim ve kaynak olarak kabul ettiğim Sn. Dr.Öğr.Üyesi Sibel Önçel' in Editörlüğünü yaptığı "Mutfak Hizmetleri Yönetimi" isimli akademik çalışmadan faydalanılmıştır.
 
Koord. Şef Ahmet ÖZDEMİR Uluslararası Ve Kıtalararası  Restoran Danışmanı Ve Mutfak Danışmanı Osmanlı Ve Türk Mutfağı Dünya Gönül Elçisi
 
Profesyonel mutfaklarda aşağıdaki kaynak olarak gördüğüm diğer yazıları 'da okumak isteyebilirsiniz...
 
Dünyada Mutfağın Tarihsel GelişimiMutfak Planlaması Nedir? Mutfak Üniteleri Nelerdir? Mutfak Organizasyonu nasıl yapılır? Mutfak Çalışanlarının Özellikleri nelerdir? Mutfak Çeşitleri Nelerdir? Mutfak Yönetiminde Verimlilik Nedir? Mutfak Bölümleri Nelerdir? Yiyecek–İçecek Departmanı Organizasyon Şeması nedir? Mutfak Bilimi Nedir? Mutfak Yönetiminde Depolama İşlemleri Nelerdir? Mutfak Yönetiminde Üretim 'de Dikkat Edilecekler, Ana Mutfağın Diğer Bölümlerle İlişkisi Nedir? Mutfak Yönetiminde Teslim Alma İşlemleri Nedir?
 
Uluslararası yiyecek ve içecek danışmanlığı üzerine profesyonel mutfaklar ve yeni restoran açılışları ve gastronomi danışmanlığı üzerine diğer yazılarıda okuyabilirsiniz..
 
Yeni Restoran Açarken En Çok Yapılan Hatalar Nelerdir?
Yeni Restoran Konsepti Nedir? Nasıl Oluşturulur?
Uluslararası Gastronomi Danışmanlığı Nedir?
Uluslararası Yiyecek Ve İçecek Danışmanlığı Alailirmiyim?
Şehrin En İyi Restoranlarına Nasıl Sahip Olabilirim?
Şehrimde Kalıcı Bir Restoran Sahibi Olabilmek İçin Dikkat !!!
Kesin Başarı İçin Restoran Danışmanlığı Almalımıyım?
Dünyaya Örnek Olabilecek Yeni Restoran Projeleri Nelerdir?
Yeni Restoran Açmak İsteyenlerin En Çok Sorduğu Sorular?
Yeni Restoran Açarken Nelere Dikkat Etmeliyim?
 
Restoran Mutfağı Nasıl Kurulur?