Milliyetçilik Ve Ulus Devlet Kavramında Gastromilliyetçilik

Ulus devlet anlayışında bazı kavramlar vardır. Bu sadece bir ülkeye ait olan durum olmamak ile birlikte dünya genelinde çoğunluğu temsil eder. Halkları bir arada tutacak olan gelenekleridir. Yemek, kültür ve kimlik toplumların temel değerlerinden olduğu gibi milli kimliğin oluşmasında tarihsel süreç’in oluşturduklarıdır. Egemenliğin sürdürülebilmesi açısından maddi ve manevi değerlerin en başında gelen yemek ve mutfak kültürü aynı zamanda ekonomik bir gelir kaynağıdır.
10/4/2022 12:00:00 AM
Milliyetçilik Ve Ulus Devlet Kavramında Gastromilliyetçilik
 
Milliyetçilik Ve Ulus Devlet Kavramında Gastromilliyetçilik Nedir?
 
Ulus devlet anlayışında bazı kavramlar vardır. Bu sadece bir ülkeye ait olan durum olmamak ile birlikte dünya genelinde çoğunluğu temsil eder. Halkları bir arada tutacak olan gelenekleridir.
 
Yemek, kültür ve kimlik toplumların temel değerlerinden olduğu gibi milli kimliğin oluşmasında tarihsel süreç’in oluşturduklarıdır. Egemenliğin sürdürülebilmesi açısından maddi ve manevi değerlerin en başında gelen yemek ve mutfak kültürü aynı zamanda ekonomik bir gelir kaynağıdır.
 
Milliyetçi Ulus Devlet Anlayışında Egemenlik Ve Çıkarların Korunmasında İdeolojik Bütünleşme Gereğinin Ana Hatları Olan;
 
* Kendine Ait Olanı Kullanma, 
* Kendi Coğrafyasında Olanı Tercih Etme, 
* Kendi Kültüründe Olanı Yaşatma, 
* Kendi Tarihinden Örnek Verme, 
* Kendi Geçmişini Yaşatma,
* Gelenekleri koruma 
 
--düşünceleri Birliktelik ve milliyetçilik duygusu oluştururken ortak geçmiş, ortak düşmanlar, ortak hedefler ve gelecek duygusundan hareket ile mutfak, yemek ve beslenme biçimi korunur ve maddi ve manevi menfaatler icabı yaşatılarak geleceğe'de aynı şekilde güçlendirerek taşımak ister.
 
Ulus devletlerde toplumlar arası sosyalleşmek yeme içme alışkanlıklarının yaşatıldığı şölen, ziyafet ve şenlikler en önemli gastromilliyetçilik kavramının yaşatıldığı organizasyonlardır.
 
Yemek hikayeleri ile yaşatılan kültürlerin gelişimindeki tarihsel süreç her zaman birleştirici ve genelin birbiri ile kucaklaşmasına yol açar. Farklı kültürlerin yemek kültüründen gelen füzyon birleşenleri kucaklaşmanın en açık örneklerindendir.
 
* Bizim Kebabımız, (…….) Kebabı
* Bizim Çorbamız, (…….) Çorbası 
* Bizim Yemeğimiz, (…….) Yemeği
* Bizim Pilavımız, (…….) Pilavı
* Bizim Tatlımız, (…….) Tatlısı
 
Devletler Mutfak ve Yemek kültürünün toplumları yönlendirmek için Sofrada birleşmenin her alanda birleşmeye işaret olduğunu kabul eder. Fertlerin kendi ulusal topraklarına ait olan beslenme çeşitliliğini “beslenme çeşitleriniz kimliğinizi oluşturur, ne yediyseniz o’sunuz” anlayışı ile şartsız kabul ettikleri ve kendilerine ait bir ürün olarak sahiplendikleri görülür.
 
Has Aşçıbaşı Ahmet ÖZDEMİR
Osmanlı ve Türk mutfağı Dünya Gönül Elçisi
Uluslararası Gastronomi ve Mutfak Danışmanı
 
Önemli Not: 
"Gastromilliyetçilik & Mutfak Kültürü Milliyetçiliği Nedir?" Makalesinin tamamını aşağıdaki orijinal metinden okuyabilirsiniz...