GastroMilliyetçilik’te Pazarlama Yöntemleri Ve Siyasi Güç

Gerektiğinde o ülkenin coğrafyasındaki gıda ürünleri üzerinden gerek fiyat politikaları gerekse stokçuluk alanlarında istedikleri zaman görevdeki hükümeti mevcut kanunlardaki boşlukları kullanarak istedikleri şekilde sıkıntıya sokabilirler. Zaten ilgili ülkelerdeki yapılanmalarının sebepleri de budur. Ticaretin yanında ülke ekonomisinde söz sahibi olmanın yanı sıra gıda tüketimini kontrol altında tutabilmektir. Burada ekonomik şartlar ve ülkenin ekonomik gelişiminde rol alan...
10/4/2022 12:00:00 AM
GastroMilliyetçilik’te Pazarlama Yöntemleri Ve Siyasi Güç
 
Gastro Milliyetçilik’te Pazarlama Yöntemleri Ve Siyasi Güç Rekabeti Nedir?
 
Günümüzde gelişmemiş yada gelişmeye daha yeni başlamış dünya ülkelerinin gıda ürünleri genelde yabancı markalar tarafından yönetilmektedir. İlgili ülkelerin market raflarındaki coğrafyasına ait gıda ürünlerinin hemen hemen tamamı yabancı gıda markaları tarafından paketlenerek yine o halkın insanlarına satışa sunulmuştur. 
 
Burada ekonomik şartlar ve ülkenin ekonomik gelişiminde rol alan uluslararası yabancı gıda markaları bağlı bulundukları düşünce kuruluşları ve kendi menfaatleri doğrultusunda hareket ederler.
 
Gerektiğinde o ülkenin coğrafyasındaki gıda ürünleri üzerinden gerek fiyat politikaları gerekse stokçuluk alanlarında istedikleri zaman görevdeki hükümeti mevcut kanunlardaki boşlukları kullanarak istedikleri şekilde sıkıntıya sokabilirler. Zaten ilgili ülkelerdeki yapılanmalarının sebepleri de budur. Ticaretin yanında ülke ekonomisinde söz sahibi olmanın yanı sıra gıda tüketimini kontrol altında tutabilmektir.
 
Bazen gıda yönetiminde söz sahibi olmak, karaborsayı belirlemek ve o ülkenin kendi gıda ürünleri üzerinden fiyat politikası ve stokçuluk ile iktidarları köşeye sıkıştırmak başlıca amaçlarından sadece biridir. Bu pazarlama yöntemlerinde para kazanmak ikinci planda olurken uluslararası dengeler düşünülerek bazen bilerek zarar da edilebilir. 
 
Burada amaç sağlık ve beslenmenin ötesinde dengelerde söz sahibi olurken amaçlar perdenin arkasındaki yöneten “gizli eller”in istekleri doğrultusunda gerçekleşir. Zaten bu yerli ve yabancı gıda markalarının kökünü araştırdığınızda varacağınız yer uluslararası düşünce kuruluşları ve bunlara bağlı holdingler ile karşılaşırsınız.
 
Has Aşçıbaşı Ahmet ÖZDEMİR
Osmanlı ve Türk mutfağı Dünya Gönül Elçisi
Uluslararası Gastronomi ve Mutfak Danışmanı
 
Önemli Not: 
"Gastromilliyetçilik & Mutfak Kültürü Milliyetçiliği Nedir?" Makalesinin tamamını aşağıdaki orijinal metinden okuyabilirsiniz...