Aşçıbaşı Ne Demek?
Has Aşçıbaşı Ahmet Özdemir
 
Osmanlı saray mutfağında aşçıbaşı; sorumlu ve ait olduğu mutfakta yetkili ve bilgili olan kişidir. Osmanlı Mutfak tarihimizde Osmanlı saray mutfağı teşkilatında bulunan mutfak bölümleri (Has Mutfak, Kuşhane Mutfağı, Valide Sultan Mutfağı, Kızlarağası Mutfağı) arasında her mutfağın bir aşçıbaşı' sı vardır. 
 
Bu mutfak bölümleri çalışanları arasında; aşçılar, ocak aşçısı, kebap aşçısı, tatlıcı, hamurcu, helvacı, pilavcı, balıkçı ve hekimlerin verdiği reçete yemeklerini hazırlayan perhizci gibi aşçılar çalışmaktadır.
 
Aynı zamanda bir okul olan ve "çıkma sistemi" bulunan osmanlı saray mutfağında tüm bu aşçılara hizmet eden kalfalar, bölük başları ve şagirtler (yardımcı çıraklar) bulunmaktadır.
 
Mutfak kültürümüzde Osmanlı saray mutfağındaki diğer bölümlerde çalışanları görevlendiren, çalışmaların işleyişini kontrol eden ve yemeklerin sofra hizmetlerine gitmeden önce yapılan yemeklerin kalitesini bizzat tetkik eden kişiye (aşçıların şefi) "aşçıbaşı" denir.
 
Osmanlı saray mutfak teşkilatında Üstüdan-ı Matbah-ı Has , matbah-ı amire emini ve kilercibaşı 'na bağlı olarak çalışan aşçıların ustası, Günümüzde Profesyonel mutfaklardaki aşçıbaşının görevleri daha detaylı ve farklıdır.
 
Not: 
Aynı tanımı bundan iki gün önce yani 23 Temmuz 2021 tarihinde "wikipedia" web sitesine Osmanlı Saray Mutfağında "Aşçıbaşı" olarak kaydettiğimi belirtmek isterim.