Dünyada Türk Mutfağı Tanıtımları...

Türk mutfağı sadece Türkiyeden 'mi ibarettir sınırları nedir? Türk mutfağı coğrafyası nerelerdir? Türk mutfağı coğrafyasında yetişen gıda ürünleri nelerdir? Mutfağımızın yiyecek ve içecek envanteri nedir? En önemli ülkeler arası "füzyon" bileşenleri nelerdir? Türk ülkeleri arasında en önemli "benzerlikler" hangi yemeklerdedir?Beğenilen yiyeceklerin tercihinde "ekonomik" etkileri nelerdir? Türk mutfağını tanıtımlarında ön plana çıkması gerekenler nelerdir? Türk coğrafyasında olan ürünler ile...
6/15/2020 12:00:00 AM
Dünyada Türk Mutfağı Tanıtımları...
Yazıma başlamadan önce özel bir sitem ve bilgilendirme yapmak istiyorum...
 
Esasında bu alanda yapılan çalışmaların gerçek yüzü buz dağının sadece suyun üzerindeki kısmıdır.
 
Bu alanda Türk mutfağı şeflerinin sorumluluk taşıyan şahsi çabaların haricindeki "devletimiz ve ilgili kurumlarının" yapmış olduğu çalışmaların büyük bir kısmı samimi olsada diğer bir yandan "ben has aşçıbaşı Ahmet Özdemir" olarak yabancı gıda markalarının finansmanı ile desteklenen "micro-loca" kartellerinin emrindeki sözde kendi yazdıkları ama esasında adlarına yazılan yemek kitaplarının içeriğinden dahi haberi olmayan "ismi satılık" şahsiyeti münasip, mutfak şefleri olarak görüyorum. 
 
Geleceğin mutfak araştırmacıları bir gün bu gerçeği ortaya koyacaktır. 
 
Bu günü düşünen zaten yarın olmayacaktır. Yarın var olacak olan mutfağımızın gerçek mimarları geçmişte olduğu gibi günümüzde de zaten anılmadığı gibi yabancı gıda markalarının maddi anlamda destekeleği -bireyseldernek, federasyon ve konfederasyon adı altında faaliyet gösteren micro kartellerin emrinde değildir... 
 
İki eli ile bir yumurta kıramayan ama bazı basın organlarında dünyaca ünlü Türk mutfağı şefi olarak lande edilen mutfak fakirleri !!!
 
Bu kişiler zaten bunun için günümüzde aşçılık camiasında popüler olmadığı gibi şahsi prensiplerinden ödün vermeyen idealistler olarak kartellerin emrindeki magazin filitrelerine takılan konuya vakıf bilgili insanlar olmalarına rağmen popüler şefler ve popüler aşçılar değildir.
 
Türk mutfağının gerçek değerleri bu zanaatkarlar sayesinde devam ettiği gibi, kamuoyunun bu zanaatkarları bilmemesi üzücü bir durumdur. Geleceğin daha profesyonel ve akademik Türk mutfağı şefleri elbette günün birinde ;
 
mutfak tarihimizden habersiz,
kendi mutfak kültüründen yoksun,
yabancı hayranı,
şaklabanlıkta sınır tanımayan,
popülerlik uğruna her şeyi yapabilecek,
duyarsız ve tarihsiz,
yabancı gıda markalarının mutfağımdaki kölesi,
aldıkları talimatlar ile mutfak değerlerimizin yozlaştırılmasında adeta bir birleri ile yarışan,
 
maddi menfaatlerine dayalı çalışmaları ile bilinen sözde tv programlarında günümüzün Türk mutfağı şefleri olarak bilinen ve kendilerini kamu oyuna aynı şekilde lanse etmeye çalışan mutfak fakirlerinden bunun hesabını soracaklardır... (ben buna inanıyorum)
 
Dünyada Türk Mutfağı Tanıtımları...
 
Günümüzde Türkiye’de gastronomi haberlerinde en çok konuşulan konulardan biri de Türk mutfağının dünyada tanıtımı. Bu konuda fikiri sorulan yada beyan eden o kadar çok ki sanırım tek fikri sorulmayan yada konuşmayanlar konunun gerçek uzmanları...
 
Bu konuda ilgili Türk mutfağı şeflerinden tutunuz bazı gurmeler, yazarlar, yazılı ve görsel basın ilgili televizyon programları ve gastronomi turizmi yetkililer ve gastronomi endüstrisinin mutfak, aşçı, şef, yiyecek–içecek departmanı ve  bölümleri, mutfak tarih ve kültürü, turizm, tedarik, organizasyon ve proje oluşturma ve uygulama yada  dünyada kabul gören uluslararası gastronomiye yön veren örgütlerde görev ve çalışmalar yapmamış genel olarak bir çok insan var.
 
Gastronomi endüstrisinin hiçbir alanında hiçbir mesleki kariyeri, tecrübesi, eğitimi olmayan bir çok kişi maalesef kendilerini, gastronomi danışmanı, mutfak eğitimcisi ve gastronomi uzmanı ilan ederek ve somut,  sürdürülebilir hiçbir proje ortaya koyamadan sorumsuzca ticari ve şov amaçlı görüş ve fikir beyan ediyorlar.
 
Uluslararası gastronomi danışmanı olabilmek icin yukarıda saydığım tüm alanlar ve konularda, uluslararası tecrübelere sahip olarak uluslararası arenada görev yapmış veya yapıyor olmasının yanı sıra hem yönetim ve organizasyon becerilerine sahip hem de iyi bir eğitmen koç olması beklenir. 
 
Gastronomi uzmanı, birde kendisini yukarıda saydığım hiçbir kritere sahip olmadan kendini uzman ilan eden bir grup var.  
 
Dünyada Türk Mutfağı Tanıtımları...
Bakınız lütfen, yukarıdaki tüm tecrübe, eğitim, bilgi ve becerilere ve hatta vizyona sahip olunsa bile gastronomi uzmanı olabilmek için yeterli değildir. Örneğin, mutfak bilimi, kimya eğitiminizin veya derin bir bilginizin olması beklenir. 
 
Neden mi ?! 
Çünkü artık işin içinde kimya biliminin olduğu “moleküler gastronomi, moleküler mutfak ayrıca füzyon mutfağı diye alanlar var.”
 
Yeterli mi ? 
Elbette yeterli değil görsel sanatlar, resim, heykel ve benzeri bir çok alanda derin bir kariyer, tecrübe, eğitim ve vizyon gerekmekte. Şov ile dikkat çekerek insanları bir noktaya kadar şenlendirebilirsiniz, ama damak tadı'dır insanı mutlu eden ve sana ait olan lezzet ile mutfağın müdavimi haline getiren.
 
Lütfen, bu tutumu bırakın. Kendinize gelin. Yetersiz, temelsiz ve yanlış görüş ve önerilerinizle Türkiye mutfağına, Türk mutfak endüstrisine zarar vererek gelişim ve doğru tanıtımına engel oluyorsunuz.
 
Geleneksel Türk mutfak tarihi ve Türk mutfak kültürüne ülkemize bu anlamda hizmet etmek isteyen insanların daha bilinçli ve sorumluluk içinde görüş beyan etmelerini beklemek en doğal hakkımız olsa gerek.
 
Elbette yeterli bilgi eğitim ve tecrübeye sahip kişilerin belirttiği bir çok görüş ve başlık var. 
 
Evet dünyada Türk mutfağının tanıtımı ile ilgili çalışmalar yapılmasına Kesinlikle katılıyorum, ama bu tanıtımlar yapılmadan önce nasıl yapılacağına dair ilgili konu başlıkları nelerdir acaba?
 
Bana Göre Bu Konuda Bu Güne Kadar Hiç Sorulmayan Sorulardan En Önemli Konu Başlıkları;
 
** Türk mutfağı sadece Türkiyeden 'mi ibarettir?
** Türk mutfağının sınırları nedir?
** Türk mutfağı coğrafyası nerelerdir? 
** Türk mutfağı coğrafyasında yetişen gıda ürünleri nelerdir?
** Geleneksel Türk mutfağını tanıtırken öncelikli ürünler hangileridir?
** Mutfağımızın yiyecek ve içecek envanteri nedir?
** En önemli ülkeler arası "füzyon" bileşenleri nelerdir?
** Türk ülkeleri arasında en önemli "benzerlikler" hangi yemeklerdedir?
** Mutfaklarımız arasında "füzyon bileşenlerini ve benzerlikleri " dikkate aldığımızda en çok begenilen  (yemek, çorba, pilav vb.) hangileridir?
** Tercih edilen beğenilerin mevsimsel etkileri varmıdır?
** Beğenilen yiyeceklerin tercihinde "ekonomik" etkileri nelerdir?
 
Dünyada Türk Mutfağı Tanıtımları...
Devlet tarafında konuya vakıf bilgiye sahip diye tayin edilen sorumlu kişiye ve bu vazifede görev alan kişilere soruyorum;
 
Arkadalar Elimizde bir derya varken sizler niye dereler, ırmaklar ve göller ile uğraşıyorsunuz? Tutturmuşsunuz 7 bölgeden bahsediyorsunuz!!! Ne yedi bölgesi arkadaş Türk mutfağı sadece Türkiyeden ibaret değildir, bunu önce kafanıza bir yerleştirin...
 
Türk mutfağını tanıtımlarında ön plana çıkması gerekenler nelerdir?
 
Hammaddesini Türk coğrafyasında olan ürünler ile hangi dünya mutfakları ün yapmış uluslararası gastronomide? Önce savaşa giderken elinizdeki silahı bir öğrenin yahu? Biz ne ile savaşacağız meydanda?
 
Dünyada Türk Mutfağını Tanıtabilmemiz İçin Unutmamamız Ve Kendimizi Ona Göre Hazırlamamız Gereken En Önemli Kural:
 
Bir ülkenin ismini taşıyan mutfağı gerçekte O coğrafyanın mutfağıdır... Dünyada Türk mutfağı coğrafyasında neresi, yiyecek ve içecek gıda envanterimizdeki kullanabileceğimiz bize ait olan ürünler nelerdir? Bilinen dünya mutfakları gerçekten neyi doğru yapıyor? T
 
ürk Mutfağının tanıtımı konusunda bu güne kadar atılan adımları dikkate aldığımda üzülerek belirtmek iserim -ki ilk düğmenin işin başında yine yanlış iliklendiğini düşünüyorum...
 
Bu konuda ve konularda bir araştırma yapıldı mı? Eğeki yapıldıysa kamu oyu ile paylaşıldımı?
 
Bu konuda bazı Türk mutfağı şefleri devletin yetkili kurumları tarafından tespit edilmiş olsa da tam olarak nasıl yapılacağına dair konu başlıkları maalesef tam olarak ortada halen yok. 
 
En önemlisi de sorumluluk hisseden, konuya vakıf kişilerin hazırladığı uluslararası geçerliliği olan sürdürülebilir proje ve çalışmalar yok. Her şey kısa vadeli ve bireysel  şov ve ticari rant üzerine. 
 
Acaba çadırdan saraya Türk mutfağının Avrupa ve Amerika’da tam olarak uygulanamamasının gerçek sebepleri nelerdir? 
 
Dünya Da Türk Mutfağı:
 
** Sevilmediği İçin 'mi Uygulanamıyor? 
** Bilinmediği İçin 'mi Uygulanamıyor?
** Tedarik Zinciri Olmadığı İçin 'mi Uygulanamıyor?
** Yeteri Derecede Konuya Vakıf Şefler Olmadığı İçin 'mi Uygulanamıyor?
** Dünyadaki Diğer Mutfaklardan Eksiğimiz Olan Nelerdir?
** Diğer dünya mutfakları uluslararası tanıtımlarında neyi doğru yapıyor?
** Elbette benzer birçok soru sorabiliriz. 
 
Dünyada Türk Mutfağı Tanıtımları...
Fakat Temel Sorular Şunlar Olmalı;
 
Doğru kişilerle, doğru yaklaşımlarla ve analizlerle, doğru platform ve organizasyonlarla, doğru zamanlarda doğru program ve projeler planlayarak uygulanabiliyor'mu ? uygulandı'mı ?
 
Böyle Olsa, Bugün Türk Mutfağını Nasıl Dünyaya Tanıtırız’ı Konuşmak Yerine Başarıları Konuşuyor Olurduk.
 
Kusura bakmayın sayın yetkililer ve sevgili görevliler ama bu konuda 32 cm 'lik düz tabaklara keklik yumurtası kadar yemek koyarak yanınada bir nane yaprağı yerleştirip misafire bir sanat eserie edasında 30 dakika soyut görseli anlatarak varacağımız yer devlet kasasından yaptığınız harcamalar ile milletin sırtına örneklerinde olduğu gibi bir kambur daha eklemektir.
 
Bu konuda Türk mutfak kültürünü, osmanlı saray mutfağını mesleki çalışmalarımda, uluslararası örnek restoran menülerimde yaşatan ve yaşatmaya çalışan bir aşçıbaşı olarak:
 
Dünya üzerinde 410.000 km'ik mesleki ve kişisel sebepler ile farklı kıtalarda mesleki anlamda yaşamış olduğum tecrübelerime ve uluslarası gastronomi örgütlerinde görev yapan yukarıda ifade ettiğim özelliklere sahip uluslararası meslektaşlarım ile sohbetlerime dayanarak:
 
Gastronomi Danışmanlığı, Mutfak Danışmanlığı, Restoran Danışmanlığı, Yiyecek Ve İçecek Danışmanlığı, Menü Danışmanlığı, Restoran Konsept Tasarımı, Restoran Projeleri uzmanları, Restoran Mutfağı Kurucuları, Yeni Restoran açılışı çalışmaları ve yemek stilistliği yapan danışmanlar ile bilgi alışverişime, sinerjime  dayanarak bu güne kadar basında duymadığım bir kaç konuyu dile getirmek istedim. 
 
Açıkçası, belirttiğim konu ve değerlendirmeler bugüne kadar Türk mutfak sahnesini işgal eden kişilerin elçi olarak ilan edilen Türk Mutfağı ve Türk Şeflerinden, profesyonel gurmelerden ne de konuya vakıf kişiler olduğu iddia edilenlerden duymadığım bir konular ve söylemler...
 
Kral Çıplak !!!
Türk mutfağının dünyada tanıtımı konusunda yapılmak istenilenlerin çoğunluğu bana göre doğru ama ciddi anlamda eksiktir. Konuya bakış açısı olarak düzeltilmesi de "ayrı bir uzmanlık alanı" gerektirmektedir. Turizm bakanlığı ve diğer resmi makamlar tarafından görevlendirilen lgili devlet görevlileride bunun içerisine dahildir.
 
Dünyada Türk Mutfağı Tanıtımları...
 
Tanıtımları yapacak kişilerde tercih sebeplerinden biri mutlaka "populerlik" olabilir. Peki ya  bilgi, tecrübe ve vizyonun vermiş olduğu kendinden emin, ne yaptığını bilen ve sunumlarla karşısındakine özgüveni ile hayranlık uyandıran; özüne bağlı, gerçekliğe yakın, orijinal tadlar ve geleneksel sunumların köklü kültürümüzdeki etkilerini nereye koymamız gerekir?
 
Eksik olan tarafı ise mecazi anlamda söylemem gerekirse -podyuma çıkan mankenlerin neyi tanıtacaklarını tam olarak bilmemeleri yada eksik bilmelerinin verdiği  "BOŞ" bakışların etrafındaki kişilere vermiş oldukları şaşkınlıktır.!!! Bir benzetme yapmam gerekirse belgesellerde beslenme için yanlış bir ağaca çıkmış olan "PANDA" yavrusunun şaşkınlığı olabilir.
 
Belirttiğim çok önemli detay ve sorular dikkate alınırsa eğer belki bu konuda ki düşüncelerimi paylaşırsam ilgililerin dikkatini çeker düşüncesi ile kamuoyu ile paylaşmak istedim.
 
***BİRAZ'DA ÇUVALDIZI, BELKİ İĞNEYİ BİRAZ KENDİMİZE BATIRMAMIZ GEREKMEZ Mİ? EVET DEVLETİMİZ VE İLGİLİ ORGANLARI YANLIŞ YAPIYOR, İLGİLİ AJANSLAR YANLIŞ YAPIYOR, KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI İLE BİRLİKTE TANITIM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DE YANLIŞ YAPIYOR OLABİLİR... PEKİ SİZ NEYİ DOĞRU YAPIYORSUNUZ? DOĞRU OLANIN NERESİNDESİNİZ EFENDİM ????
 
Bu Konuda Sosyal Ağlara Sadece İki Kelime Eleştiri Yazmak İle Varılacak Başarı Hedefi Nedir? Sevgili Türk Mutfağı Şefleri Lütfen Kendinize Sorunuz; 
 
* Bu Konuda Kaç Makale Yazdınız? 
* Kaç Üniversitenin Altyapısında Araştırmalarınız Mevcut? 
* İlgili Alanlarda Yerli Ve Yabancı Basında Kaç Makaleniz Var?
* Kaç Tane Farklı Ülkede Restoran Menülerini Yaparak Hizmete Açtınız, Menünüzün Altına İsminizi Yazdınız?
* SosyalAğda İki Eleştiri Yapmak İle Yakalanacak BaşarıNedir?
* Kaç Tane Farklı Ülkede HotelMenülerini Yaparak Hizmete Açtınız?
* Levanten Mutfağı Nedir? Türk Mutfağını Zenginleştiren Mutfaklar Nelerdir?
* Kaç Tane Farklı Ülkede Gastronomiİşletmesi nin Menülerini Yaparak Hizmete Açtınız? Menünüzün Altına İsminizi Yazdınız?
* YabancıÜlkeler deki Mesleki Özgeçmişiniz Nedir?
* Acaba Eleştirdiniz Ülkelerin Kaç tanesini tanıyorsunuz? bu ülkelerin hangilerinde çalıştınız ve uluslararası mutfaklar hakkında hangi araştırmalarınız var?
* Kaç Tane Yeni Meslek Gönüllüsüne Mesleki Çalışmalarınız İle Örnek Oldunuz? 
* Kaç Tane Aşçılık Mesleğinde Yeni Meslek Gönüllüsüne Onların Görebileceği Yerlere Kaynak Bıraktınız?
* Kaç Tane Yeni Meslek Gönüllüsünün Sorularını Cevapladınız Ve Akademik Çalışmalarına Kaynak Oldunuz?
 
Acaba neyi hak ediyoruz? Neyi haketmiyoruz? Bu kararı nasıl veriyoruz?
 
Not-01:
Kendi makalenizmiş gibi değil, kaynak ve isim belirterek paylaşırsanız sevinirim. Özellikle bu konuda Devlete "proje" hazırlayan "AJANS" lar size hiç yakışmıyor. (Academia'ya koymuş olduğum makale kaydını dikkate almayı unutmuşsunuz) Aşağıdaki makalelerime'de bir göz atabilirsiniz..
 
 
 
Dünyada Türk Mutfağı Tanıtımları
 
 
Not-02; 
Sayfa'da bulunan grafik ve tasarımlar kişisel imkanlarım dahilinde yapılmış olan çalışmalardır. Hiç bir devlet kurumu, vakıf, ajans, dernek, federasyon yada konfederasyon gibi kurumlara üye olmadığım gibi bu kurumlardan bu güne kadar hiç bir şekilde "maddi" yada "manevi" destek "almadığımı" özellikle belirtmek isterim. Web sayfamın tamamında bulunan tanıtıcı tüm garafik ve tasarımlar aynı şekilde şahsi çabalarım dahilinde tarafımca yada çalışanlarım tarafından yapılmıştır. Tüm hakları tarafıma aittir.  Mevcut çalışmaları değiştirmemek kaydı ile yani "Orijinal hali" ile kopyalayabilir yada sosyal ağlarınızda paylaşabilirsiniz. 
 
Türk mutfağı benim için bir sevda ve bu uğurda yaptıklarım da bir hizmet yarışıdır. Bu yarışın sonundaki ödül mutfağımızın gerçek değerleri ile dünyada tanınmasıdır. Bu uğurda yaptıklarım ise sadece şahsi sosyal sorumluk anlayışımdır. Şahsen kaleme aldığım aşçılık andını okumanızı, Osmanlı mutfak tarihinden dipnotları okumanızı ve Aşçılık kütüphanesini ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Teşekkür ederim...
 
Ahmet ÖZDEMİR
Eşgüder Has Aşçıbaşı 
Osmanlı ve Türk Mutfağı Dünya Gönül Elçisi 
 

Dünyada Türk Mutfağı Tanıtımları...

 

Konu İle İlgili Diğer Bazı Makaleleri'de İncelemek İsteyebilirsiniz...
 
Gastronomi ve Mutfak Danışmanlığı & Kitchen Consulting
Yeni Restoran Danışmanlığı & Restaurant Consulting
Restoran Menü Danışmanlığı & Menu Consulting
Yeni Restoran Konsept Tasarımı ve Danışmanlığı
Yeni Restoran Mutfağı Nasıl Kurulur, Dikkat edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Yeni Restoran Menüsü Nasıl Yapılır?
Yeni Restoran Konsepti Nedir? Nasıl Oluşturulur?
Yeni Restoran Nasıl Açılır? How to Open a Restaurant?
Yeni Restoran Açarken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Sos Nedir, Özel Yemek Sosları Nasıl Yapılır?
Yurt Dışı Mutfak Personeli Danışmanlık Hizmetlerine Nasıl Ulaşırım?
International Kitchen Staff Consultancy Services
En iyi Restoran Projeleri Nelerdir?
Yeni Restoran Yönetimi Nedir?
Restoran Mutfak Yönetimi Nedir?
Yeni Restoran Yönetim Sirküleri Nasıl Yapılır?
Yestoran yada otel işletmeleri için Organizasyon Anlaşma Metni nasıl hazırlanır?
Restoran Yönetim Raporları Nasıl Hazırlanır?
Restoran Yönetiminde Cost-Maliyet Hesapları Nasıl yapılır?
Restoran Yönetiminde Çizelge ve Tutanaklar nelerdir?
Restoran İşletmeciliğinde "Anket ve Formlar" nasıl hazırlanır?
Nasıl Marka Restoran Olunur?
Başarılı Türk Mutfağı Şeflerine Nasıl Ulaşırım?
En Zengin Aktivite & Banquet Menüleri Nelerdir?
En farklı Örnek Restoran Menüleri Nelerdir?
En Zengin Kış Menüsü Nasıl Yapılır, özelliklleri nelerdir?
En farklı Menü Çeşitleri Nelerdir?
Zengin Örnek Otel Menüleri Nasıl Yapılır?
Restoran Menü Planlaması Nedir?
Restoran Seçenekli Menüleri Nasıl Hazırlanır?
Restoran Menü Analizi Nasıl Yapılır?
Restoran ve Otel Düğün Menüleri (Örnek)
Restoran ve Otel Menü Yönetimi Nedir?

 

 

Profesyonel Mutfaklarda Aşağıdaki Kaynak Olarak Gördüğüm Diğer Yazıları 'da Okumak İsteyebilirsiniz...

 
Genel Mutfak Bilimi Nedir?
Profesyonel Mutfak Bölümleri Nelerdir?
İyi Bir Mutfak Yönetiminde Verimlilik Nedir?
Alakart ve Endüstriyel Mutfak Çeşitleri Nelerdir?
Otel ve Restoran Mutfak Organizasyonu nasıl yapılır?
Modern Mutfak Üniteleri Nelerdir?
Yönetici Mutfak Planlaması Nedir?
Dünyada Mutfağın Tarihsel Gelişimi Nedir?
Yiyecek–İçecek Departmanı Organizasyon Şeması nedir?
Yeni Restoran Açarken En Çok Yapılan Hatalar Nelerdir?
Yeni Restoran Konsepti Nedir? Nasıl Oluşturulur?
Uluslararası Gastronomi Danışmanlığı Nedir?
Uluslararası Yiyecek Ve İçecek Danışmanlığı Alabilirmiyim?
Şehrin En İyi Restoranlarına Nasıl Sahip Olabilirim?
Şehrimde Kalıcı Bir Restoran Sahibi Olabilmek İçin Dikkat !!!
Kesin Başarı İçin Restoran Danışmanlığı Almalımıyım?
Dünyaya Örnek Olabilecek Yeni Restoran Projeleri Nelerdir?
Yeni Restoran Açmak İsteyenlerin En Çok Sorduğu Sorular?
Yeni Restoran Açarken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Yemek Fotoğraflarına Ve Yemek Stilistliğine Eleştirel Bir Bakış
Gastronomi Araştırmalarında Yemeğin Kültürel Tarihi Nedir?
Modern Mutfaklarda Sous Vide Pişirme Yöntemi Nedir?
Profesyonel Mutfaklarda Pişirme Teknikleri Nelerdir?
Yüksek Mutfak, Avangard Mutfak ve Rafine Mutfak Nedir?
Parofesyonel Mutfaklarda Moleküler Gastronomi Konusundaki Görüşler Nelerdir?
Profesyonel Otel Mutfağı Organizasyonu Nedir? Nasıl Yapılır?
 
Tarafının Klaleme Aldığı "Bazı" Gastronomi ve Turizm Konulu Makalelerimin Listesi...
 
**Mutfak Tarihi, Aşçılık, Türk Mutfağı, Turizm, Gastronomi, Otelcilik ve Restoran konularında farklı zamanlarda kaleme aldığım "sadece bazı" makale lerimin listesi... Bilgi paylaştıkça güzeldir ve "çoğalır." Bu bilgiler umarım yeni meslek gönüllüsü meslektaşlarımıza mutfağımızın geleceği açısından yeni fikirler oluşturur ve daha yeni başarı lara vesile olur. Günün birinde sizlerde bu bilgilerin üzerine mesleki tecrübelerinizden ilaveler yaparak meslektaşlarınız ile paylaşınız...
 
**Bu paylaşım şahsen katılmış olduğum, mutfağımızın şimdi ve gelecekteki başarıyı yakalaması amacında olan bir "Hizmet Yarışı"dır... Kazananı ancak mutfak geleceğimizin başarısında saklıdır. Özellikle  MutfakSanatları nda aşçılık mesleğine yeni başlamış yada başlayacak Kardeşlerimin Dikkatine; Geleceğin "Sorumlu" Türkmutfağı şefleri olarak bizden daha profesyonel ve başarılı olmak durumundasınız… 
 
Mutfağımızın buna ihtiyacı var. Sosyal medyayı daha faydalı işler için kullanabiliriz... Şahsi imkanlarım dahilinde hazırladığım web sitemde bulunan diğer "faydalılinkleri" lütfen ziyaret ediniz. İlgili başlıkların altında aradığınız bilgilerin çok daha fazlasını bulabilirsiniz...
 
Otel Mutfağı Organizasyonu Nedir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1305/Otel-Mutfagi-Organizasyonu.html
 
2022'de Yeni Yemek Trendleri & Restoran Trendleri Nelerdir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/136/2022-de-Yeni-Yemek-Trendleri---Restoran-Trendleri-Nelerdir-.html
 
Aşçılık Sanatında "Şovmenlik" Esintileri Biraz Abartıldımı?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/197/Ascilik-Sanatinda--Sovmenlik--Esintileri-Biraz-Abartildimi-.html
 
Türk Mutfağı ve Türk Şefleri
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1232/Turk-Mutfagi-ve-Turk-Sefleri.html
 
Pişirme Ekipmanları Nelerdir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1265/Pisirme-Ekipmanlari-Nelerdir-.html
 
Gastronomi Organizasyonlarının Bilinmeyenleri Nelerdir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/139/Gastronomi-Organizasyonlarinin-Bilinmeyenleri-Nelerdir-.html
 
Otel Mutfağı Nasıl Yapılır?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/196/Otel-Mutfagi-Nasil-Yapilir-.html
 
Özel Yemek Resmi Çekimlerinde Nelere Dikkat Edilir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/191/Ozel-Yemek-Resmi-Cekimlerinde-Nelere-Dikkat-Edilir-.html
 
Menü Mühendisliği Nasıl Uygulanır?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/156/Menu-Muhendisligi-Nasil-Uygulanir--.html
 
En Başarılı Mutfak Şefleri
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1326/En-Basarili-Mutfak-Sefleri.html
 
Mutfak Üniteleri Nelerdir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1254/Mutfak-Uniteleri-Nelerdir-.html
 
How is Menu Engineering Applied?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/155/How-is-Menu-Engineering-Applied-.html
 
Şehrin En İyi Restoranlarına Nasıl Sahip Olabilirim?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/122/Sehrin-En-Iyi-Restoranlarina-Nasil-Sahip-Olabilirim-.html
 
Sos Nedir? Özel Yemek Sosları Nasıl Yapılır?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1315/Sos-Nedir--Ozel-Yemek-Soslari-Nasil-Yapilir-.html
 
Doğrama Teknikleri Nelerdir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1311/Dograma-Teknikleri-Nelerdir-.html
 
What is Considered in Special Meal Photo Shoots?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/192/What-is-Considered-in-Special-Meal-Photo-Shoots-.html
 
Steak Nedir? Orijinal Steak Çeşitleri Nelerdir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/189/Steak-Nedir--Orijinal-Steak-Cesitleri-Nelerdir-.html
 
What is Steak? What are the Original Steak Varieties?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/190/What-is-Steak--What-are-the-Original-Steak-Varieties-.html
 
Açık Büfe Otel Menüleri
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1231/Acik-Bufe-Otel-Menuleri.html
 
Yiyecek–İçecek Departmanı Organizasyon Şeması
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1250/Yiyecek-Icecek-Departmani-Organizasyon-Semasi.html
 
Mutfak Çeşitleri Nelerdir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1249/Mutfak-Cesitleri-Nelerdir-.html
 
Menü Tasarımı Nasıl Yapılır?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/154/Menu-Tasarimi-Nasil-Yapilir-.html
 
Afyonkarahisar'daki Dana'nın 3. Halini Merak Ediyorum...
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/135/Afyonkarahisar-daki-Dana-nin-3--Halini-Merak-Ediyorum---.html
 
Mutfak Planlaması Nedir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1252/Mutfak-Planlamasi-Nedir-.html
 
Restoran Menüsü Nasıl Yapılır?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1258/Restoran-Menusu-Nasil-Yapilir-.html
 
Restoran Konsepti Nedir? Nasıl Oluşturulur?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1228/Restoran-Konsepti-Nedir--Nasil-Olusturulur-.html
 
Portakallı Ördeğin Tarihi Nedir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/141/Portakalli-Ordegin-Tarihi-Nedir-.html
 
Restoranım Neden Başarısız? İşlerim Neden Kötü?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/164/Restoranim-Neden-Basarisiz--Islerim-Neden-Kotu-.html
 
Why Is My Restaurant Failing? Why Is My Job Bad?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/163/Why-Is-My-Restaurant-Failing--Why-Is-My-Job-Bad-.html
 
Büyük Açılış “Grand Opening” Ne Demektir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/161/Buyuk-Acilis--Grand-Opening--Ne-Demektir-.html
 
How to Design a Menu?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/152/How-to-Design-a-Menu-.html
 
What Does The Grand Opening Mean?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/160/What-Does-The-Grand-Opening-Mean-.html
 
Yoğurt Nedir? Yoğurt'un Tarihi ve Tarihçesi
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1415/Yogurt-Nedir--Yogurt-un-Tarihi-ve-Tarihcesi-.html
 
Kalıcı Bir Restoran Sahibi Olabilmek İçin Dikkat !!!
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/112/Kalici-Bir-Restoran-Sahibi-Olabilmek-Icin-Dikkat----.html
 
What Are The New Food Trends & Restaurant Trends In 2022
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/137/What-Are-The-New-Food-Trends---Restaurant-Trends-In-2022.html
 
Yeni Restoran Açarken Nelere Dikkat Etmeliyim?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/116/Yeni-Restoran-Acarken-Nelere-Dikkat-Etmeliyim-.html
 
Küçük Açılış “Small Opening” Ne Demektir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/159/Kucuk-Acilis--Small-Opening--Ne-Demektir-.html
 
Restoran Nasıl Açılır? How to Open a Restaurant?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1190/Restoran-Nasil-Acilir--How-to-Open-a-Restaurant-.html
 
How to Install an A la Carte Kitchen? What are its features?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/148/How-to-Install-an-A-la-Carte-Kitchen--What-are-its-features-.html
 
Restoran Konsept Çeşitleri Nelerdir? Restoran Konsept Örnekleri
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/149/Restoran-Konsept-Cesitleri-Nelerdir--Restoran-Konsept-Ornekleri.html
 
Yeni Restoran Bütçesi Nasıl Hazırlanır?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1344/Yeni-Restoran-Butcesi-Nasil-Hazirlanir-.html
 
El Ayarı Nedir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1414/El-Ayari-Nedir-.html
 
Yeni Restoran Açarken Nelere Dikkat Etmeliyim?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/169/Yeni-Restoran-Acarken-Nelere-Dikkat-Etmeliyim-.html
 
Steak Restoranı Nasıl Açılır? "Dry Aged & Steakhouse"
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/146/Steak-Restorani-Nasil-Acilir---Dry-Aged---Steakhouse-.html
 
Restoran Açılış Bütçesi Nasıl Yapılır?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1359/Restoran-Acilis-Butcesi-Nasil-Yapilir-.html
 
Mutfak Yönetimi Nedir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/89/Mutfak-Yonetimi-Nedir-.html
 
How To Open a Steak Restaurant? What is Dry Aged?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/147/How-To-Open-a-Steak-Restaurant--What-is-Dry-Aged--.html
 
Levanten Mutfağı Nedir? Levanten Neye Denir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1416/Levanten-Mutfagi-Nedir--Levanten-Neye-Denir-.html
 
Restaurant Concept Types & Concept Examples
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/151/Restaurant-Concept-Types---Concept-Examples.html
 
Yeni Restoran Açarken En Çok Yapılan Hatalar
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1238/Yeni-Restoran-Acarken-En-Cok-Yapilan-Hatalar.html
 
Alakart Mutfak Nasıl Kurulur? Özellikleri Nelerdir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/145/Alakart-Mutfak-Nasil-Kurulur--Ozellikleri-Nelerdir-.html
 
Kesin Başarı İçin Restoran Danışmanlığı Almalımıyım?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/121/Kesin-Basari-Icin-Restoran-Danismanligi-Almalimiyim--.html
 
Yeni Restoran Açmak İsteyenlerin En Çok Sorduğu Sorular?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/120/Yeni-Restoran-Acmak-Isteyenlerin-En-Cok-Sordugu-Sorular--.html
 
Bazı Türk Şeflerinin Mutfağımızın Zenginliğine İnanmaları...
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/105/Bazi-Turk-Seflerinin-Mutfagimizin-Zenginligine-Inanmalari---.html
 
Arjantin Steak Ne Demek & Arjantin Bifteği Nedir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/186/Arjantin-Steak-Ne-Demek---Arjantin-Biftegi-Nedir-.html
 
What Does Small Opening Mean?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/158/What-Does-Small-Opening-Mean-.html
 
En Başarılı Restoranlar
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/133/En-Basarili-Restoranlar.html
 
Yöresel Mutfak Hazinelerimiz...
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/129/Yoresel-Mutfak-Hazinelerimiz---.html
 
Otelcilik ve Gastonomide Kalifiye Personel Açığı Büyüyor...
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/131/Otelcilik-ve-Gastonomide-Kalifiye-Personel-Acigi-Buyuyor---.html
 
Türk Mutfağına Emek Veren Herkese Teşekkür Ederim
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/126/Turk-Mutfagina-Emek-Veren-Herkese-Tesekkur-Ederim.html
 
Yeni Açılan Bir Restoran Nasıl Başarılı Olur?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/140/Yeni-Acilan-Bir-Restoran-Nasil-Basarili-Olur-.html
 
Ne Zaman Bizimki Demesini Öğrenip Bizler Olabileceğiz ?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/79/Ne-Zaman-Bizimki-Demesini-Ogrenip-Bizler-Olabilecegiz--.html
 
Dünyada Türk Mutfağı Tanıtımları...
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/128/Dunyada-Turk-Mutfagi-Tanitimlari---.html
 
Tarihine Sahip Çıkmayan Gelecegine Sahip Olamaz !!!
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/16/Tarihine-Sahip-Cikmayan-Gelecegine-Sahip-Olamaz----.html
 
Gastronomi Danışmanlığı Nedir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/123/Gastronomi-Danismanligi-Nedir-.html
 
Şov Mutfağı Nedir? "Açık Mutfaklar"
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/144/Sov-Mutfagi-Nedir---Acik-Mutfaklar-.html
 
Gastronomide’ki Haçlı Seferlerinden Galip Çıktık
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/95/Gastronomide-ki-Hacli-Seferlerinden-Galip-Ciktik.html
 
Korona Virüs Sonrasında İflaslar Ve Fırsatlar
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/109/Korona-Virus-Sonrasinda-Iflaslar-Ve-Firsatlar-.html
 
Mutfağımızda Ve Camiamızda Zor Bir İmtihan Yılı
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/96/Mutfagimizda-Ve-Camiamizda-Zor-Bir-Imtihan-Yili.html
 
Türk Mutfağını Dünyaya Tanıtma Çabalarımız
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/100/Turk-Mutfagini-Dunyaya-Tanitma-Cabalarimiz.html
 
Lawrens’ ların Ülke Mutfağımızdaki Ağlara Bağladıkları Hain Keklikler
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/93/Lawrens--larin-Ulke-Mutfagimizdaki--Aglara-Bagladiklari-Hain-Keklikler.html
 
Gerçek “Füzyon” Mutfağının Has"ı Osmanlı ve Türk Mutfağı‘dır.
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/94/Gercek--Fuzyon--Mutfaginin-Has-i-Osmanli-ve-Turk-Mutfagi-dir-.html
 
Camiamızda Bilgisizlik ve Yabancı özentisi Tedaviye Muhtaçtır...
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/81/Camiamizda-Bilgisizlik-ve-Yabanci-ozentisi-Tedaviye-Muhtactir---.html
 
Biz Bizi Bilmezsek Kim Bizi Bilir? Biz Bizi Yaşatmazsak...
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/91/Biz-Bizi-Bilmezsek-Kim-Bizi-Bilir--Biz-Bizi-Yasatmazsak---.html
 
Bir Bölge Mutfağımız Bile Avrupa Mutfaklarından Zengin
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/80/Bir-Bolge-Mutfagimiz-Bile-Avrupa-Mutfaklarindan-Zengin.html
 
Kediyi de Ciğeri de Tartma Zamanı Geldimi?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/102/Kediyi-de-Cigeri-de-Tartma-Zamani-Geldimi-.html
 
Baska Mutfaklara Özenti Bir Hastalık 'mı Sizce?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/35/Baska-Mutfaklara-Ozenti-Bir-Hastalik--mi-Sizce-.html
 
Osmanlı ve Türk mutfağında Füzyon Birikimleri...
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/108/Osmanli-ve-Turk-mutfaginda-Fuzyon-Birikimleri---.html
 
Ummandaki Hakim Mutfaklar “Bölüm 01”
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/101/Ummandaki-Hakim-Mutfaklar--Bolum-01-.html
 
Gizemli Ve Doğal Yaşam Özellikleri “Malezya”
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/83/Gizemli-Ve-Dogal-Yasam-Ozellikleri--Malezya--.html
 
Gerçeğini Bilmeden Geliştiremezsiniz
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/76/Gercegini-Bilmeden-Gelistiremezsiniz.html
 
Aşçılık Mesleğinde - “Ustalık” Değerleri Nerede Kaldı ?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/88/-Ustalik--Degerleri-Nerede-Kaldi--.html
 
Dünya Mutfağı Nedir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/125/Dunya-Mutfagi-Nedir-.html
 
Mutfakta Buram Buram Siyaset !
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/106/Mutfakta-Buram-Buram-Siyaset--.html
 
Toplumlar Arası Kültür Farklarında Bir Anı...
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/49/Toplumlar-Arasi-Kultur-Farklarinda-Bir-Ani---.html
 
Türk Mutfağı Şefleri İcraatları İle Dünyaya Örnektir
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/62/Turk-Mutfagi-Sefleri-Icraatlari-Ile-Dunyaya-Ornektir.html
 
Türk Mutfağının Üzerinde Oynanan Oyunlar...
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/21/Turk-Mutfaginin-Uzerinde-Oynanan-Oyunlar---.html
 
Kavramsal Gercekleri ve Tarihi "Has Aşçıbaşı" Olarak Yorumlamak
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/15/Kavramsal-Gercekleri-ve-Tarihi--Has-Ascibasi--Olarak-Yorumlamak.html
 
Mesleki Problemlerimiz Her Yerde iken Acaba Çözüm Nerede ?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/57/Mesleki-Problemlerimiz-Her-Yerde-iken-Acaba-Cozum-Nerede--.html
 
Uydurmayın Lütfen Dünya Mutfağı Diye Bir “Konsept” Yoktur, Olamaz
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/90/Uydurmayin-Lutfen-Dunya-Mutfagi-Diye-Bir--Konsept--Yoktur,-Olamaz.html
 
Has Aşçıbaşı Ahmet Özdemir ve 3 Michelin Yıldızlı "Peter Goossens"
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/47/Has-Ascibasi-Ahmet-Ozdemir-ve-3-Michelin-Yildizli--Peter-Goossens-.html
 
Avrupa’da Türk Mutfağı Ne Kadar Başarılı?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/66/Avrupa-da-Turk-Mutfagi-Ne-Kadar-Basarili-.html
 
Mutfak Organizasyonu
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1253/Mutfak-Organizasyonu.html
 
Ufukta Aşçılık Camiasının İçine Girdiği Bir Sınav Görüyorum
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/60/Ufukta-Ascilik-Camiasinin-Icine-Girdigi-Bir-Sinav-Goruyorum.html
 
Has Aşçıbaşı - Putrajaya' dan Yazıyorum
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/59/Has-Ascibasi---Putrajaya--dan-Yaziyorum.html
 
İnsanlığa Daha Faydalı Olabilmek İcin Kendilerini Yenilemeli...
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/64/Insanliga-Daha-Faydali-Olabilmek-Icin--Kendilerini-Yenilemeli---.html
 
Ana Temamız Bizim Sehrimiz Değil, Bizim Mutfağımızı Olmalı
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/65/Ana-Temamiz-Bizim-Sehrimiz-Degil,-Bizim-Mutfagimizi-Olmali.html
 
Turkiye ve Osmanlı Mutfağı Sizi Çağırıyor
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/19/Turkiye-ve-Osmanli-Mutfagi-Sizi-Cagiriyor.html
 
Alakart Restoran Nedir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1304/Alakart-Restoran-Nedir-.html
 
Başarılı Olabilmek İçin Komplekslerimizden Kurtulmayız
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/17/Basarili-Olabilmek-Icin-Komplekslerimizden-Kurtulmayiz.html
 
Avare Insanlar Hem Kendine Hem Etrafına Zarar Verir
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/29/Avare-Insanlar-Hem-Kendine-Hem-Etrafina-Zarar-Verir.html
 
Avrupada Az Pişmiş Domuz Eti Kanunen Neden Yasaktır?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/99/Avrupada-Az-Pismis-Domuz-Eti-Kanunen-Neden-Yasaktir-.html
 
Ben De Türkiyenin Düşmanı Olsam Bu Adama Ödülün Kralını Veririm
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/9/Ben-De-Turkiyenin-Dusmani-Olsam-Bu-Adama-Odulun-Kralini-Veririm.html
 
Malezya’daki İthal Fast Food Zincirleri Sunway’ Den Yazıyorum
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/61/Malezya-daki-Ithal-Fast-Food-Zincirleri--Sunway--Den-Yaziyorum.html
 
Mutfak Kültürümüzü Dünyaya Ne Kadar Tanıtabiliyoruz?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/46/Mutfak-Kulturumuzu-Dunyaya-Ne-Kadar-Tanitabiliyoruz-.html
 
Aşçılık Mesleğinde Tavsiyeler
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/127/Ascilik-Mesleginde-Tavsiyeler.html
 
Malezyadaki Hakim Mutfaklar....
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/63/Malezyadaki-Hakim-Mutfaklar----.html
 
Çaşnigîrbaşı Ne Demek?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1295/Casnig-rbasi-Ne-Demek-.html
 
Avrupa' da Türk Mutfağı' Niye Önemli
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/67/Avrupa--da-Turk-Mutfagi--Niye-Onemli.html
 
Aşçılık Andı
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/138/-Ascilik-Andi.html
 
İnsanoğlu Torna Mahsulü Değildir !!!
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/92/Insanoglu-Torna-Mahsulu-Degildir----.html
 
Bindikleri Dalı Kesenler !!!
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/51/Bindikleri-Dali-Kesenler----.html
 
Restoran Yönetim Raporları Nasıl Hazırlanır?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/93/Restoran-Yonetim-Raporlari-Nasil-Hazirlanir-.html
 
Matbah-ı Âmire Emini
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1286/Matbah-i--mire-Emini.html
 
Restoran Yönetim Sirküleri Nasıl Yapılır?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/65/Restoran-Yonetim-Sirkuleri-Nasil-Yapilir-.html
 
Aşçıbaşı Ne Demek?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1291/Ascibasi-Ne-Demek-.html
 
Hor Gurme !
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/7/Hor-Gurme--.html
 
Siz Kime Hizmet Ediyorsunuz ?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/58/Siz-Kime-Hizmet-Ediyorsunuz--.html
 
Osmanli Mutfağı Tarihinden Dipnotlar
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/55/Osmanli-Mutfagi-Tarihinden-Dipnotlar.html
 
Restoran Yönetiminde Cost-Maliyet Hesapları
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/100/Restoran-Yonetiminde-Cost-Maliyet-Hesaplari-.html
 
Restoran Yönetiminde Çizelge ve Tutanaklar
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/92/Restoran-Yonetiminde-Cizelge-ve-Tutanaklar.html
 
Aşçılık Camiasının Ufuktaki Sınavı
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/107/Ascilik-Camiasinin-Ufuktaki-Sinavi.html
 
Restoran İşletmeciliğinde "Anket ve Formlar"
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/91/Restoran-Isletmeciliginde--Anket-ve-Formlar-.html
 
Keşkek Yemeğinin Hikayesi
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/142/Keskek-Yemeginin-Hikayesi.html
 
Bıçak Çeşitleri Nelerdir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1282/Bicak-Cesitleri-Nelerdir-.html
 
Balık Aşçılarının Görevleri Nelerdir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/178/Balik-Ascilarinin-Gorevleri-Nelerdir-.html
 
Dekor Ustalarının Görevleri Nelerdir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/179/Dekor-Ustalarinin-Gorevleri-Nelerdir-.html
 
Soğuk Diyet Aşçısının Görevleri
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/177/Soguk-Diyet-Ascisinin-Gorevleri.html
 
Organizasyon Anlaşma Metni
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/60/Organizasyon-Anlasma-Metni-.html
 
Pasta Ustalarının Görevleri Nelerdir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/181/Pasta-Ustalarinin-Gorevleri-Nelerdir-.html
 
Alakart Mutfağı Şefinin Görevleri
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/182/Alakart-Mutfagi-Sefinin-Gorevleri.html
 
Meze Aşçılarının Görevleri Nelerdir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/176/Meze-Ascilarinin-Gorevleri-Nelerdir-.html
 
Pastahane Mutfağı Şefinin Görevleri
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/180/Pastahane-Mutfagi-Sefinin-Gorevleri.html
 
Sıcak Bölüm Şefinin Görevleri
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/167/Sicak-Bolum-Sefinin-Gorevleri.html
 
Mutfak Şefi'nin Görevleri Nelerdir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/165/Mutfak-Sefi-nin-Gorevleri-Nelerdir-.html
 
Unutulmuş Bir Zafer: Kutü’l-Amare
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/6/Unutulmus-Bir-Zafer--Kutu-l-Amare.html
 
Sos şefi'nin Görevleri Nelerdir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/166/Sos-sefi-nin-Gorevleri-Nelerdir-.html
 
Sıcak Aşçıları'nın Görevleri Nelerdir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/168/Sicak-Ascilari-nin-Gorevleri-Nelerdir-.html
 
Kasaphane Şefinin Görevleri Nelerdir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/184/Kasaphane-Sefinin-Gorevleri-Nelerdir-.html
 
Sebze Ustalarının Görevleri Nelerdir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/171/Sebze-Ustalarinin-Gorevleri-Nelerdir-.html
 
Yedek Aşçılarının Görevleri Nelerdir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/169/Yedek-Ascilarinin-Gorevleri-Nelerdir-.html
 
Türk Mutfağının Tanıtımı Hakkında “Umman” dan Sohbet...
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/104/Turk-Mutfaginin-Tanitimi-Hakkinda--Umman--dan-Sohbet---.html
 
Turk Şefleri Sosyal ve Kültürel Olarak Başarılıdır
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/3/Turk-Sefleri-Sosyal-ve-Kulturel-Olarak-Basarilidir.html
 
Sıcak Diyet Aşçısının Görevleri...
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/172/Sicak-Diyet-Ascisinin-Gorevleri---.html
 
Soğuk Bölüm Şefi'nin Görevleri...
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/173/Soguk-Bolum-Sefi-nin-Gorevleri---.html
 
Mutfağımıza Ve Yemeklerimize Sahip Çıkalım
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/70/Mutfagimiza-Ve-Yemeklerimize-Sahip-Cikalim.html
 
Türk Mutfağının Zenginliği ve Dünyadaki Tanıtımı...
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/124/Turk-Mutfaginin-Zenginligi-ve-Dunyadaki-Tanitimi---.html
 
Popülerlik mi Önemli ? Alanında Bilgili ve Profesyonel’ lik mi?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/87/Populerlik-mi-Onemli---Alaninda-Bilgili-ve-Profesyonel--lik-mi----.html
 
Kilercibaşı Ne Demek?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1294/Kilercibasi-Ne-Demek-.html
 
Helvahane Mutfağı
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1292/Helvahane-Mutfagi.html
 
Alakart Aşçılarının Görevleri
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/183/Alakart-Ascilarinin-Gorevleri.html
 
Kuşhane Mutfağı
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1287/Kushane-Mutfagi.html
 
Helvacıyan-ı Hassa
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1293/Helvaciyan-i-Hassa.html
 
Kobe Eti Ne Demek?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/187/Kobe-Eti-Ne-Demek-.html
 
Ziyafet Nedir? Protokol Nedir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/193/Ziyafet-Nedir--Protokol-Nedir-.html
 
How is a Hotel Kitchen Made?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/194/How-is-a-Hotel-Kitchen-Made-.html
 
Habbazin-i Hassa Ne Demek?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1296/Habbazin-i-Hassa-Ne-Demek-.html
 
Has Mutfak Nedir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1290/Has-Mutfak-Nedir-.html
 
Wagyu Ne Demek?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/188/Wagyu-Ne-Demek-.html
 
"Medeni" Denilen Avrupa Ve Biz Türk'ler
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Haber/43/-Medeni--Denilen-Avrupa-Ve-Biz-Turk-ler.html
 
Akşam Yemeği Set Menüleri
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1391/Aksam-Yemegi-Set-Menuleri.html
 
Aktivite & Banquet Menüleri
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/57/Aktivite---Banquet-Menuleri.html
 
Amerikan Gecesi Menüleri
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1392/Amerikan-Gecesi-Menuleri.html
 
Fransız Gecesi Menüleri
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1393/Fransiz-Gecesi-Menuleri.html
 
Kış Menüsü Nasıl Yapılır?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1336/Kis-Menusu-Nasil-Yapilir-.html
 
Kokteyl Prolonge Menüleri
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1394/Kokteyl-Prolonge-Menuleri.html
 
Ma Biche Gala Menüleri
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1395/Ma-Biche-Gala-Menuleri.html
 
Meksika Gecesi Menüleri
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1397/Meksika-Gecesi-Menuleri.html
 
Öğle Yemeği Menüleri
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1398/Ogle-Yemegi-Menuleri.html
 
Örnek Düğün Menüleri
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/58/Ornek-Dugun-Menuleri.html
 
Örnek Restoran Menüleri -01-
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/66/Ornek-Restoran-Menuleri--01-.html
 
Restoran Yemek Menüsünün Önemi ve Özellikleri
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1367/Restoran-Yemek-Menusunun-Onemi-ve-Ozellikleri.html
 
Seçenekli Menüler
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/61/Secenekli-Menuler.html
 
Türk Gecesi Menüleri
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1390/Turk-Gecesi-Menuleri.html
 
Uzakdoğu Gecesi Menüleri
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1396/Uzakdogu-Gecesi-Menuleri.html
 
Mutfak Tarihimizden Videolar
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/129/-Mutfak-Tarihimizden-Videolar.html
 
Osmanlı Saray Mutfağında “Çıkma" Sistemi
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1285/Osmanli-Saray-Mutfaginda--Cikma--Sistemi.html
 
Osmanlı Mutfak Tarihinden Dipnotlar
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/24/Osmanli-Mutfak-Tarihinden-Dipnotlar.html
 
Üstüdan-ı Matbah-ı Has Ne Demek?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1288/Ustudan-i-Matbah-i-Has-Ne-Demek-.html
 
Valide Sultan Mutfağı Nedir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1289/Valide-Sultan-Mutfagi-Nedir-.html
 
Ahmet Özdemir "HasAşçıbaşı" 
Uluslararası Restoran Danışmanı Ve Mutfak Danışmanı
Osmanlı Ve Türk Mutfağı Dünya Gönül Elçisi
 
has aşçıbaşı, osmanlı ve türk mutfağı

Aşçılık mesleğinde yeni meslek gönüllüsü kardeşlerimize Başarılar dilerim. Siz TÜRK aşçılık sanatının geleceğisiniz. Sorumluluğunuz agır ve görevleriniz vicdani sorumluluk gerektirir... UNUTMAYINIZ...

 

SON NOT:

BU İLK ADIMI NEDENSE HERKES ATLIYOR... AŞÇILIK MESLEĞİNİN DÜNYAYA TANITILABİLMESİ İÇİN BİZİM MESLEĞİMİZİ İCRA EENDENLER BU MESLEKTEN ÖNCE BU MESLEĞİ NASIL ANLATACAKLARINI ÖĞRENMELİDİR... DÜNYADA TÜRK MUTFAĞININ ANILMASINI İSTİYORSANIZ HER ŞEYDEN ÖNCE KÜÇÜKLERİME AŞÇILIK SANATINDA BİR "USTA" OLARAK EMREDİYORUM !!! "İNGİLİZCE" NİZİ GELİŞTİRMEKLE KALMAYIN, ÇOK İYİ İNGİLİZCE KONUŞUN.... (LÜTFEN)

 

*** Önce mesleğmiz hakkında Türkçe makaleler yazın ve sonra mesleğmiz hakkında İngilizce makaleler yazın. Yazdığınız her Türkçe makalenin "İNGİLİZCE" sini mutlaka yayınlayın....