Kalıcı Bir Restoran Sahibi Olabilmek İçin Dikkat !!!

Yeni Restoran Açmak !!! sıfırdan açarsam restoran ismini seçerken nelere dikkat etmeliyim? Yoksa bir restoran zincirinin şubesini mi açsam? Gibi kafa karışıklıkları… Yeni bir restoran açmak için ilk yapılması gerekenler ilgili alanda doğru bir analiz, gerçek bir planlama ve sistemin temellerini en başından sağlan gerek bilgi gerek bütçe ve gerekse insan kaynakları konusunda sağlam zeminlerden hareket ile baslar. Yeni Restoran Açmak İsteyenlerden Çoğu Nedense Tedarik Zincirini Hiç Düşünmez...
11/8/2020 12:00:00 AM
Kalıcı Bir Restoran Sahibi Olabilmek İçin Dikkat !!!
 
Uluslararası Ve Kıtalararası  Restoran Danışmanı Ve Mutfak Danışmanı* Kalıcı Bir Restoran Sahibi Olabilmek İçin Dikkat !!!
* Kalıcı Bir Restoran Açarken Nelere Dikkat Edilir?
* Kalıcı Bir Restoran Sahibi Olabilmek İçin Neler Gereklidir?
  Koord. Şef Ahmet ÖZDEMİR
 
Kalıcı bir restoran açmak ve işletmek, dikkatli planlama, sıkı çalışma ve bir dizi stratejik kararı gerektirir. İşte 2024'de restoran trendlerinde de yer alan kalıcı bir restoran açarken dikkat edilmesi gerekenler ve kalıcı bir restoran sahibi olabilmek için gerekenler:
 
Kalıcı Bir Restoran Açarken Nelere Dikkat Edilir?
 
Konum:
Restoranınızın konumu, başarınız için kritiktir. Gastronomide Geleceğin Restoranları yoğun yada sakin ama restoran konsept çeşitlerinin özelliklerine göre bir bölgede, kolay erişilebilir ve görünür bir yer seçmek genellikle en iyisidir.
 
Pazar Araştırması: 
Hedef kitleyi tanımlayın ve hangi tür yemeklerin veya konseptlerin bölgede popüler olduğunu anlamak için pazar araştırması yapın.
 
Özgün Konsept: 
2024 profesyonel otel mutfakları ve Restoran Mutfağı Trendleri makalemde yer alan rakiplerinizden sizi ayıran özgün bir konsept veya tema geliştirin.
 
Kaliteli Malzemeler: 
Taze, yüksek kaliteli malzemeler kullanarak müşterilere mükemmel yemekler sunma taahhüdünde bulunun.
 
Finansal Planlama: 
Başlangıç maliyetlerini, işletme maliyetlerini ve beklenen gelirleri içeren sağlam bir iş planı oluşturun.
 
Lisans ve İzinler: 
Gerekli tüm lisanslara ve izinlere sahip olduğunuzdan emin olun.
 
Kalıcı Bir Restoran Sahibi Olabilmek İçin Neler Gereklidir?
 
Müşteri Odaklılık: 
Müşteri geri bildirimlerini ciddiye alın gastronomide hizmet kalitesinin yükseltilmesi amaçlı sürekli olarak hizmetinizi geliştirin.
 
Ekip Yönetimi: 
Eğitimli, motive olmuş ve tutkulu bir ekip oluşturun ve onları düzenli olarak eğitin.
 
Adaptasyon Yeteneği: 
Piyasa trendlerine ve müşteri taleplerine hızla tepki verin. Değişen koşullara adapte olma yeteneği, restoranınızın kalıcılığını artırır.
 
Mali Yönetim: 
Gelirlerinizi ve giderlerinizi dikkatlice izleyin. Mali sürdürülebilirlik, uzun vadeli başarı için kritiktir.
 
Pazarlama ve Tanıtım: 
Etkili bir pazarlama stratejisi oluşturun. Dijital pazarlama, sosyal medya ve yerel tanıtım aktiviteleri restoranınızın bilinirliğini artırabilir.
 
Sürdürülebilirlik: 
Gastronomi trendlerinde Sürdürülebilir Restoran Mutfağı ve sürdürülebilir restoran menüsü makalemde de yer alan enerji tasarrufu, atık azaltma ve yerel üreticilerle çalışma gibi sürdürülebilir uygulamaları benimseyin.
 
Kalite Kontrolü: 
2024 Yemek Trendlerine uygun, yemek kalitesini ve hizmet standardını sürekli olarak denetleyin.
 
Ağ Kurma: 
Yerel toplulukla ilişkiler kurarak verilen hizmetlerin Sürdürülebilir Restoran Standartlarını korumak ve sektörle ilgili etkinliklere katılarak ağınızı genişletin.
 
2024 Dünya Gastronomi Ve Turizm Trendleri makalemde de elirttiğim gibi Başarılı ve kalıcı bir restoran işletmek, sadece lezzetli yemekler sunmakla kalmaz; müşteri hizmeti, ekip yönetimi, finansal planlama ve pazarlama gibi birçok alanda uzmanlık gerektirir. Bu alanlarda bilgili ve tutkulu bir yaklaşım benimsemek, restoranınızın uzun vadeli başarısını garanti edebilir.
 
Önemli not:
*** Zaman zaman gastronomi ve turizm trendleri üzerine kaleme aldığım mesleki yazılarımı'da inceleyebilirsiniz. Ayrıca Uluslararası Ve Kıtalararası Restoran Danışmanlığı Ve Mutfak Danışmanlığı verdiğim resmi ingilizce web sitemide "alttaki resmi tıklayarak" inceleyebilirsiniz.
 
International And Intercontinental Restaurant Consultant and Kitchen Consultant
 
Yeni restoran açacak olan kişilerin aklında bir suru soru vardır. Şehrin en iyi restoranını açmak isterken bir yandan araştırmalar diğer yandan yeterli bilgiye sahip olmadıkları için restoranımı sıfırdan açarsam ya da restoran ismini seçerken nelere dikkat etmeliyim?  Yoksa bir restoran zincirinin şubesini mi açsam? Gibi kafa karışıklıkları…
 
Yeni Restoran Açmak !!!
Nasıl bir yer açsam derken en iyi restoran zincirlerine sahip olabilmek için neler yapılmalıdır? Yeni restoranınızın konseptine nasıl karar vermelisiniz? Menüde hangi yemekler olacak, peki fiyatlar ne olacak? 
 
Yemek yemeyi seviyorum yemekten de anlıyorum, yeme-içme sektöründe tanıdıklarım var o zaman yeni bir restoran açabilirim. Şehirde bunca restoran var is yapıyor ben niye Kalıcı Bir Restoran yapmayayım? Ayrıca bu konuda yeterli bütçem ’de var… diyenler çok olur!  
 
Yeni restoranıma sadece arkadaşlarım gelse yeter. Hatta beraberinden getirdikleri arkadaşlardan kar yaparım. Diye düşünenler için bu özellikler belki faydalı olabilir ama ilk düğmenin yanlış iliklenmesi ile başlayacak bir yanlışlığın ilk adımlarındandır.
 
Özellikle Koronavirüs ile birlikte yeni açılan restoranları bir yana bırakalım 30-40 yıllık restoranlar bile birer birer kapanırken yeni restoran açmak konusunda daha profesyonel davrananlar kendilerine iyilik eder.
 
Yeni bir restoran açmak için ilk yapılması gerekenler ilgili alanda doğru bir analiz, gerçek bir planlama ve sistemin temellerini en başından sağlan gerek bilgi gerek bütçe ve gerekse insan kaynakları konusunda sağlam zeminlerden hareket ile baslar.
 
Kalıcı Bir Restoran Sahibi Olabilmek İçin Dikkat !!!Bazılarının düşüncelerinde özellikle şef restoranlarında yapmış olmak için yapmak veya o yaptı ben niye yapamayayım? seklinde bir yanlış düşünce var; nede olsa bu isin eğitimini aldım, yemek yapmayı da biliyorum, o zaman ben bu isi yaparım… diyerek açılan restoranların bir çoğu ya kapandı yada birkaç aylık olanlar kapanmaya hazırlanıyor…
 
Yeni Restoran Açmak İsteyenlerden Çoğu Nedense Tedarik Zincirini Hiç Düşünmez!
 
Yeni restoran açmak isteyenlerin bazıları da strateji ve konsepti bir tarafa bırakarak restoranımda her şey olsun diyerek daha çok para kazanacağını düşünür ve ister.
 
Hatta yeni restoran açmak isteyenlerden kişileri bir tarafa bırakınız kurumlar dahi günlük kurallar ile personel eğitimlerini düşünmeden çalışanları sanki torna mahsulü tek tip insan olarak görür ve öyle davranır!!!
 
Şehrin en iyi restoranını açmak istiyorum ama Yiyecek Ve İçecek Danışmanlığı yada Mutfak Danışmanlığı konularında yardım almamama gerek yok. Ben bu işi biliyorum, ne gerek var onlara para vermeye! Diyenler ‘de çok olur…
 
Yeni açılmış restoranın ilk 3-4 aylık misafir trafiğine asla aldanmayın!!!
 
Yiyecek, içecek ve konaklama ’da müşteri değil “misafir” kavramını nedense anlamak ve kabul etmek istemezler ve  yeni restoran açılışından 3-4 sonrasında “anlar niye benim restoranıma değil de diğer restoranlar gidiyor” şeklinde çalışanlarına karşı huzursuzluk çıkarmaya başlarlar.  Yeni restoranlarda imkânsız değil ama bu hatayı tamir etmesi çok zordur. 
 
Yeni açılan restoranın yeri, konsepti, dekorasyonu ve menü fiyatları kesinlikle birbiri ile en bağlantılı 3 unsurdur. Ama daha önemli olan iki unsur ise hizmet kalitesi ve ilgili konseptte lezzettir.
 
Her o gun yemek vermek isteyen, her şeyi satmak isteyen, sayfalarca yemek menusu olan restoranlar esasında hiçbir şey satamazlar ve yemekleri lezzetsiz olur. Neden mi?
 
Çünkü bir restoranın misafir portföyü bellidir… yemeğe gelecek kişilerin sayısı + yada – olarak belki %20 değişebilir. Peki yemek menüsünde yüzün üzerinde çeşit bulunan bir restoran her çeşitten günde kaç porsiyon satacak?
 
Her misafire menüde yazan istediği yemeği Standart çeşitler ile taze taze ve lezzetli yemekler servis ederek ve misafirleri mutlu etmek varken niye kendi başınızı kendiniz derde sokmayın lütfen!!!
 
Satılmayan ama hazırlanmış ürünler ya pörsüyüp bozulacak yada dondurulacak…
 
Bozulmaya yüz tutmuş urunu isteyen kişi yediği yemekten memnun kalmayacağı gibi dondurulan urunu isteyen misafirde çok geç geldiği için şikâyetçi olacak. Eğer buzu mikrodalgada çözülürse keçe gibi olan et yine farklı bir şikâyet konusu. Ayrıca menüdeki çeşitlerin yarısına da talep edildiği halde garson üzülerek “yok” diyecek! Yani her yerden problem. 
 
Diğer bir problem ise herhangi bir restoran işletmesinin hem sabah kahvaltısı, hem öğle yemeği ve hem de aksam yemeği veremeyeceğidir. Her öğünde ve her saatte yemek ancak konaklama işletmelerinde olabilir. 
 
*** Aşağıdaki ve Yukarıdaki Yazı içeriğinde etiketlenerek belirtilmiş olan konular ile ilgili alanlarda daha fazla bilgi ve gastronomi danışmanlığı hususunda hizmet alanlarım içerisinde bulunan başlıklarda destek almak için iletişim bilgilerimden tarafım ile bağlantıya geçebilirsiniz. ***
 
Restoran Mutfağı Nasıl Kurulur?
 
Konu İle İlgili Diğer Bazı Makaleleri'de İncelemek İsteyebilirsiniz...
 
Gastronomi ve Mutfak Danışmanlığı & Kitchen Consulting
Yeni Restoran Danışmanlığı & Restaurant Consulting
Restoran Menü Danışmanlığı & Menu Consulting
Yeni Restoran Konsept Tasarımı ve Danışmanlığı
Yeni Restoran Mutfağı Nasıl Kurulur, Dikkat edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Yeni Restoran Menüsü Nasıl Yapılır?
Yeni Restoran Konsepti Nedir? Nasıl Oluşturulur?
Yeni Restoran Nasıl Açılır? How to Open a Restaurant?
Yeni Restoran Açarken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Sos Nedir, Özel Yemek Sosları Nasıl Yapılır?
Yurt Dışı Mutfak Personeli Danışmanlık Hizmetlerine Nasıl Ulaşırım?
International Kitchen Staff Consultancy Services
En iyi Restoran Projeleri Nelerdir?
Yeni Restoran Yönetimi Nedir?
Restoran Mutfak Yönetimi Nedir?
Yeni Restoran Yönetim Sirküleri Nasıl Yapılır?
Yestoran yada otel işletmeleri için Organizasyon Anlaşma Metni nasıl hazırlanır?
Restoran Yönetim Raporları Nasıl Hazırlanır?
Restoran Yönetiminde Cost-Maliyet Hesapları Nasıl yapılır?
Restoran Yönetiminde Çizelge ve Tutanaklar nelerdir?
Restoran İşletmeciliğinde "Anket ve Formlar" nasıl hazırlanır?
Nasıl Marka Restoran Olunur?
Başarılı Türk Mutfağı Şeflerine Nasıl Ulaşırım?
En Zengin Aktivite & Banquet Menüleri Nelerdir?
En farklı Örnek Restoran Menüleri Nelerdir?
En Zengin Kış Menüsü Nasıl Yapılır, özelliklleri nelerdir?
En farklı Menü Çeşitleri Nelerdir?
Zengin Örnek Otel Menüleri Nasıl Yapılır?
Restoran Menü Planlaması Nedir?
Restoran Seçenekli Menüleri Nasıl Hazırlanır?
Restoran Menü Analizi Nasıl Yapılır?
Restoran ve Otel Düğün Menüleri (Örnek)
Restoran ve Otel Menü Yönetimi Nedir?
 
Kalıcı Bir Restoran Sahibi Olabilmek İçin Dikkat !!!