Misafirlerin Restoran Tercihinde En Önemli Sebepleri Nelerdir?Uluslararası Ve Kıtalararası hizmetlerim bazen Otel Mutfağı Danışmanlığı, bazen yüksek mutfaklarda restoran danışmanlığı yada mutfak mutfak danışmanlığı olarak "Hizmet Alanlarımı" Aşağıdaki "Kırmızı" Olarak Kabartılmış başlıklar'da bulabilirsiniz...
 
** Misafirlerin Restoran Tercihinde En Önemli Sebepleri Nelerdir?
** Restoranların Vazgeçilmez Olmasının Sırrı Nedir?
** Misafirler Hangi Restoranları Tercih Ederler? 
** Restoranların Misafirler Tarafından Tercih Edilmesindeki Sebepleri Nelerdir?
** Restoranlar Misafirler Tarafından Vazgeçilmez Olabilmeleri İçin Hangi Özelliklere Sahip Olmalıdır?
 
Uluslararası Ve Kıtalararası restoran danışmanlığı yada mutfak danışmanlığımda edinmiş olduğum tecrübelerime dayanarak kısa özetler şeklinde Asya'da Restoran Açmak, Avrupa'da ve Amerikada bulunan Restoran Misafirlerin Restoran Tercihinde En Önemli Sebepleri hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Mesela asyanın büyük bir bölümünde restoranın gösterişi ve yine gösterişli yemekler bir tercih sebebi. Yani Asyada yiyecek ve içecek danışmanlığı hizmetlerimde çok büyük bir bölümünde gösteriş birinci plandadır.
 
Yaşadığım tecrübeleri dikkate alarak diyebilirimki Fine Dining Restoranlarda dahi olsa yemek masaya konduktan sonra ilk 5 dakika resim çekmek ve sosyal ağda paylaşmak şeklinde geçiyor diyebilirim. Diğer yanda ise restoranın masası, sandalyeleri ve konsept tasarımına göre iç dekorasyonun gösterişi bazen lezzetten daha önce gelebiliyor. Ama 2024 Dünya Gastronomi Ve Turizm Trendlerindeki bu alışkanlıkları Avrupa ülkeleri ve Amerika'daki restoran tercihleri ile kıyaslayamam. 
 
Çünkü 2024 otel trendleri ve konaklama trendlerindeki Avrupa ülkeleri ve Amerika'da lezzet birinci plandadır. Gösteriş genelde sonradan zengin olan kişiler ve özenti içerisindeki kişi ve toplumlarda görülen bir alışkanlık diyebilirim. Kısa özet içerisinde 2024'de restoran trendleri içerisindeki bilgileri toparlamam gerekirse, aynı restoran konsepti dahi olsa coğrafyaların mutfak kültürleri ve ekonomik özgürlüklerine göre farklılıklar yaşanabilir.
 
Misafirlerin restoran tercihleri bireysel zevklere, geleceğin menü trendleri içersinde kültürel farklara, ihtiyaçlara ve beklentilere göre değişkenlik gösterebilir. Ancak genel olarak belirli özellikler, bir restoranın misafirler tarafından tercih edilmesine katkıda bulunabilir.
 
** Restoranların Misafirler Tarafından Tercih Edilmesindeki Sebepler:
 
Lezzetli Yemekler: 
Restoranın sunduğu yemeklerin lezzetli olması, misafirler için anahtar bir faktördür.
 
Kaliteli Hizmet: 
Hızlı, profesyonel ve misafir odaklı servis, restoran deneyiminin olmazsa olmazlarındandır.
 
Temizlik: 
Restoranın genel temizliği ve tuvaletlerin hijyenik olması, misafirlerin rahat hissetmeleri için kritik bir öneme sahiptir.
 
Fiyat/Performans Oranı: 
Sunulan hizmet ve yemeklerin kalitesi, fiyatla uyumlu olmalıdır.
 
Ambiyans: 
Restoranın atmosferi, Restoranların Vazgeçilmez Olması amacı ile dekorasyonu ve genel  Restoran Konsept Tasarımı misafirlerin rahat ve huzurlu hissetmelerine katkıda bulunabilir.
 
Konum: 
Kolay erişilebilir ve merkezi bir konum, Geleceğin Restoranlarında tercih edilmesinde önemli bir rol oynar.
 
Çeşitlilik: 
Menüdeki çeşitlilik, 2024 Yemek Trendleri içerisinde farklı damak zevklerine ve diyet ihtiyaçlarına hitap edebilir.
 
Özgün ve Otantik Lezzetler: 
Özgün reçeteler ve otantik lezzetler ile Restoran Mutfağı Trendleri içerisinde misafirlerin yeni deneyimler arayışında olmasına cevap verebilir.
 
Marka İtibarı: 
İyi bir itibara sahip marka restoranlar, misafirlerin güvenini kazanabilir.
 
** Restoranlar Misafirler Tarafından Vazgeçilmez Olabilmeleri İçin Hangi Özelliklere Sahip Olmalıdır?
 
Tutarlılık: 
Her ziyarette Misafir Memnuniyeti açısından aynı kalitede hizmet ve yemek sunmak.
 
Mükemmel Misafir Hizmeti: 
Misafir şikayetlerini  Misafir Sadakatinde ciddiye almak, hızlı ve etkili bir şekilde çözüm üretmek.
 
Yenilikçilik: 
Menüde yeni lezzetler sunarak gastronomide hizmet kalitesinin yükseltilmesi ve misafirlerin ilgisini canlı tutmak.
 
Kaliteli Malzemeler: 
Yüksek kaliteli ve taze malzemeler kullanarak yemeklerin lezzetini ve besin değerini artırmak.
 
Eğitimli Personel: 
Personelin eğitimli personel hiyerarşisi ve personel görevlerinde bilgili ve misafir odaklı olması.
 
Sosyal Medya ve Pazarlama: 
Aktif bir sosyal medya varlığı, restoran tanıtımı gibi etkinliklerde ve etkili pazarlama stratejileri ile misafirlerle etkileşimde bulunmak.
 
Özel Etkinlikler ve Promosyonlar: 
Özel günlerde Organizasyon Şemasıziyafet, protokol, organizasyon hizmetlerinde veya belirli zamanlarda promosyonlar ve özel etkinlikler düzenleyerek misafirlerin ilgisini çekmek.
 
Sürdürülebilirlik: 
Sürdürülebilir uygulamaları içerisinde Sürdürülebilir Restoran Standartlarının devamının sağlanabilmesinin benimseyerek çevre dostu bir yaklaşım sergilemek, özellikle genç nesil misafirler için önemli bir faktör olabilir.
 
Misafir Geri Bildirimlerini Değerlendirme: 
Misafirlerin geri bildirimlerini dikkate alarak başarılı Gastronomi Uzmanı yada uzmanları tarafından sürekli iyileştirme yapmak.
 
Sonuç olarak, 2024 Yemek Trendleri ile misafirlerin restoran tercihleri Gastronomi trendlerinde Sürdürülebilir Restoran Mutfağı ve sürdürülebilir restoran menüsü ile çok yönlüdür ve birçok faktör bu tercihleri etkileyebilir. Restoran sahipleri ve yöneticileri için önemli olan, misafirlerin ihtiyaçlarını ve beklentilerini anlamak ve onlara en iyi deneyimi sunmak için sürekli olarak iyileştirmeler yapmaktır.
 
Not:
*** Yukarıdaki Yazı içeriğinde etiketlenerek belirtilmiş olan konular ile ilgili alanlarda daha fazla bilgi ve gastronomi danışmanlığı hususunda hizmet alanlarım içerisinde bulunan başlıklarda destek almak için iletişim bilgilerimden tarafım ile bağlantıya geçebilirsiniz. ***
 
Koord. Şef Ahmet ÖZDEMİR
Uluslararası Ve Kıtalararası 
Restoran Danışmanı Ve Mutfak Danışmanı
Osmanlı Ve Türk Mutfağı Dünya Gönül Elçisi
 
Önemli not:
*** Zaman zaman gastronomi ve turizm trendleri üzerine kaleme aldığım mesleki yazılarımı'da inceleyebilirsiniz. Ayrıca Uluslararası Ve Kıtalararası Restoran Danışmanlığı Ve Mutfak Danışmanlığı verdiğim resmi ingilizce web sitemide "alttaki resmi tıklayarak" inceleyebilirsiniz.
 
Coord. Chef Ahmet ÖZDEMİR International And Intercontinental Restaurant Consultant and Kitchen Consultant
Önemli Not:
Son çalışmam olan Elysium LAGOS çalışmalarımı inceleyebilirisiniz... Lagos Elysium grup bünyesindeki fine dining menüler, bahçe restoran menüleri, bistro restoran menüleri ve degüstasyon menülerinide görmek sizin için önemli olabilir...