Mutfak Üniteleri Nelerdir?Uluslararası Ve Kıtalararası hizmetlerim bazen Otel Mutfağı Danışmanlığı, bazen yüksek mutfaklarda restoran danışmanlığı yada mutfak mutfak danışmanlığı olarak "Hizmet Alanlarımı" Aşağıdaki "Kırmızı" Olarak Kabartılmış başlıklar'da bulabilirsiniz...
 
Mutfak Üniteleri Nelerdir?
Koord. Şef Ahmet ÖZDEMİR
 
Aşağıdaki açıklamalar profesyonel mutfaklar için geçerlidir. Hazırlık Ünitesi Nedir? Profesyonel mutfaklarda Hazırlık Ünitesi Nedir? Pişirme Ünitesi Nedir? Servise Hazır Ürünlerin Bekleme Ünitesi Nedir? Bulaşık Yıkama Ünitesi Nedir? Mutfak Depoları Nedir?
 
Mutfak planında yiyeceğin mutfağa nereden gireceği belirlendikten sonra nereden çıkacağına karar verilir. İki nokta birleştirilir, buna yiyecek akım hattı denir. Bu hat kısa, uzun, düz kat, U, L veya S şeklinde olabilir.
 
Yiyeceğin mutfağa girişinden çıkışına kadar mümkün olduğunca düz hat üzerinde geriye dönüş yapmadan servise sunulmasına çalışır. Bunun gerçekleşmediği durumlarda ara depolara gerek duyulur.
 
Mutfaklarda hazırlama, pişirme, depolama, servise hazır ürünlerin bekletilmesi, bulaşık ve depolama için belli başlı alanların ayrılmış olması gerekmektedir. 2024 Dünya Gastronomi Ve Turizm Trendlerinde de değindiğim uygun şekilde planlanmamış mutfaklarda yiyeceklerin hazırlanması, pişirilmesi ve saklanması zorlaşır.
 
2024 Otel Trendleri ve Konaklama Trendlerinde belirttiğim bu konu yemeğin kalitesini etkiler. Mutfakta iş akışının belirli bir düzende olması için gerekli olan üniteleri şöyle sıralanabilir. (bu konuda gastronomi danışmanlığı almak için iletişime geçebilirsiniz)
 
*  Hazırlık ünitesi
*  Pişirme ünitesi
*  Servise hazır ürünlerin bekleme ünitesi
*  Bulaşık yıkama ünitesi
*  Depolar
 
Profesyonel mutfaklarda Hazırlık Ünitesi Nedir?
 
2024 Profesyonel Otel Mutfakları Ve Restoran Mutfak Trendlerin makalemde yer verdiğim konulardan olan; Yiyeceğin kullanıma hazır hale getirildiği alandır. Çoğunlukla sebze, meyve ve etlerin depolanıp, kullanıma hazırlandığı alandır. Bu bölümde sebze, meyve, kuru gıda gibi besinler işlenir. Kesme, karıştırma, soyma, doğrama gibi işlemler bu bölümde gerçekleşir. Lavabolar, çalışma tezgâhları, mikserler ve doğrayıcılar bu bölümde yer alır. Yapılan işlem sayısına göre bölümün büyüklüğü ayarlanmalıdır.
 
Profesyonel mutfaklarında Otel Mutfağı Danışmanlığımda En Çok Dikkat Ettiğim Konulardan Olan "Pişirme Ünitesi" Nedir?
 
Pişirme ünitesi, giriş yemeklerinin, ana yemeklerin, sosların, çorbaların ve sebzelerin pişirildiği bölümdür. Mutfağın kurulumunda en önemli unsur pişirme ekipmanlarının maliyetidir. Verimlilik açısından, pişirme ekipmanlarının çok iyi seçilmesi gerekmektedir. (Bu konuda gastronomi danışmanlığı almak için iletişime geçebilirsiniz)
 
Bu ekipmanlar seçilirken mutfak şefinin ve alınacak ekipmanları kullanacak aşçıların fikirleri kesinlikle alınmalıdır. Uygun olmayan bir pişirme ekipmanı iş randımanını düşürdüğü gibi mutfak alanınıda daraltarak diğer ekipmanlarının düzensizliğine sebep olur. Özellikle servis alanıyla bağlantısının iyi kurulması gerekmektedir.
 
Mutfak Üniteleri Nelerdir?Profesyonel mutfaklarda Servise Hazır Ürünlerin Bekleme Ünitesi Nedir?
 
Bu alan, servis yolu ile ana mutfak arasından bulaşık yıkama bölümüne kadar uzanmaktadır. Bu bölümde en önemli nokta, hazırlanan yiyeceklerin bekletildiği esnada, daima hazırlanan ürüne uygun ısı derecelerinde kalmasını sağlamaktır.
 
Hazırlama ve pişirme işlemlerinden sonra yenmeye hazır hale getirilen yiyecekler, müşterilere servis edilecek biçimde sunuma hazırlanmaktadır. Her işletmenin servis şekline göre son hazırlıklar tamamlamaktadır. (Bu konuda restoran danışmanlığı almak için iletişime geçebilirsiniz)
 
Profesyonel mutfaklarda Bulaşık Yıkama Ünitesi Nedir?
 
Yiyeceklerin hazırlandığı esnada kullanılan araç ve gereçlerin temizlendiği bölüme bulaşıkhane denilmektedir. Bu bölümde servis sonrası toplanan bulaşıklar yıkanmaktadır.
 
Bulaşıkhanenin iyi bir akış şeması doğrultusunda dizayn edilmesi, rahat yıkama ve istifleme için yeterli alanın ayrılması gerekmektedir. Bulaşıkhaneye ayrılan alan, söz konusu mutfağın kuver sayısına ve kullanılan araç gereçlere, teçhizatın ebatlarına göre değişmektedir.
 
Profesyonel mutfaklarda Mutfak Depoları Nedir?
 
Stokların doğru biçimde saklanması ve korunması için işletmede yeterli büyüklükte ve nitelikte depoların bulunması gerekmektedir. Deponun planlanması ve inşaasında yapısı, dayanıklılığı, taşıma araçlarının rahat hareket edebileceği koridorların bulunması, yangına karşı önlemler alınması, taşıma uzaklıklarının kısa tutulması, gıda giriş çıkış işlemlerinde akıcılık ve araç gereçler yönünden optimum koşulların sağlanması gerekmektedir.
 
Ayrıca, teslim alma alanına yakın ve aynı katta inşa edilmesi önerilmektedir.
 
Not:
*** Yukarıdaki Yazı içeriğinde etiketlenerek belirtilmiş olan konular ile ilgili alanlarda daha fazla bilgi ve gastronomi danışmanlığı hususunda hizmet alanlarım içerisinde bulunan başlıklarda destek almak için iletişim bilgilerimden tarafım ile bağlantıya geçebilirsiniz. ***
 
Koord. Şef Ahmet ÖZDEMİR
Uluslararası Ve Kıtalararası 
Restoran Danışmanı Ve Mutfak Danışmanı
Osmanlı Ve Türk Mutfağı Dünya Gönül Elçisi
 
Mutfak Üniteleri Nelerdir?
 
Profesyonel mutfaklarda aşağıdaki kaynak olarak gördüğüm diğer yazıları 'da okumak isteyebilirsiniz...
 
 
Uluslararası yiyecek ve içecek danışmanlığı üzerine profesyonel mutfaklar ve yeni restoran açılışları ve gastronomi danışmanlığı üzerine diğer yazılarıda okuyabilirsiniz..
 
Yeni Restoran Açarken En Çok Yapılan Hatalar Nelerdir?
Yeni Restoran Konsepti Nedir? Nasıl Oluşturulur?
Uluslararası Gastronomi Danışmanlığı Nedir?
Uluslararası Yiyecek Ve İçecek Danışmanlığı Alailirmiyim?
Şehrin En İyi Restoranlarına Nasıl Sahip Olabilirim?
Şehrimde Kalıcı Bir Restoran Sahibi Olabilmek İçin Dikkat !!!
Kesin Başarı İçin Restoran Danışmanlığı Almalımıyım?
Dünyaya Örnek Olabilecek Yeni Restoran Projeleri Nelerdir?
Yeni Restoran Açmak İsteyenlerin En Çok Sorduğu Sorular?
Yeni Restoran Açarken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Gastronomi ve turizm ile ilgili "Otel Mutfağı Organizasyonu" nu da inceleyebilirsiniz.
 
Restoran Mutfağı Nasıl Kurulur?
 
Önemli not:
*** Zaman zaman gastronomi ve turizm trendleri üzerine kaleme aldığım mesleki yazılarımı'da inceleyebilirsiniz. Ayrıca Uluslararası Ve Kıtalararası Restoran Danışmanlığı Ve Mutfak Danışmanlığı verdiğim resmi ingilizce web sitemide "alttaki resmi tıklayarak" inceleyebilirsiniz.
 
Mutfak Üniteleri Nelerdir?