Yeni Restoran İşletmelerinde Yol Haritası Ne Demek? Yeni Restoran İşletmelerinde Yol Haritası Nasıl Hazırlanır?Yeni Restoran İşletmelerinde Yol Haritası Ne Demek?
* Yeni Restoran İşletmelerinde Yol Haritası Nasıl Hazırlanır?
Koord. Şef Ahmet ÖZDEMİR
 
Yeni bir restoran işletmesinde yol haritası, işinizi başlatma ve işletme süreçlerinde atılacak adımları detaylı bir şekilde gösteren bir plan veya kılavuzdur. Yol haritası, 2024 otel trendleri ve konaklama trendlerinde restoranınızın amacını, hedeflerini, stratejilerini ve işleyişini açıkça tanımlamalıdır. 
 
Gastronomide Misafir Memnuniyeti odaklı gastronomide hizmet kalitesinin yükseltilmesi veya verilen hizmetlerin Sürdürülebilir hale getirilmesi amacı ile aşağıda bir yol haritasının nasıl hazırlanabileceği konusunda temel adımları geçmiş tecrübelerimi dikkate alarak geleceğin menü trendlerinde de değnmiş olduğum gibi belirtmek istiyorum.
 
Araştırma ve Planlama
 
Pazar Araştırması ve Konsept Geliştirme: 
Hedef misafirler, 2024'de restoran trendleri dikkate alındığında rakipler ve fiyatlandırma stratejileri hakkında bilgi toplamak. Restoranın türü, menü, ambiyans ve tema gibi temel konuları belirlemek.
 
İş Planı Oluşturma: 
Gastronomide Geleceğin Restoranlarında maliyetler, gelir projeksiyonları, pazarlama stratejileri gibi finansal detayları içeren bir iş planı hazırlamak.
 
Lokasyon ve Lisanslar
 
Lokasyon Seçimi: 
2024 Dünya Gastronomi Trendlerinde misafir erişimi, kiralar ve rakipler göz önünde bulundurularak bir lokasyon seçmek.
 
Ruhsat ve İzinler: 
Gıda lisansı, 2024 Yemek Trendlerinde alkollü içecek lisansı, işletme ruhsatı gibi gerekli tüm lisansları almak.
 
Finansman ve Bütçe
 
Sermaye ve Bütçe Planlaması: 
Yatırımcılar, banka kredileri veya kişisel finansman yoluyla gerekli sermayeyi toplamak. Açılış masrafları, işletme masrafları, personel maaşları vb. için bir restoran bütçesi ve restoran açılış bütçesi oluşturmak.
 
İnşaat ve Tasarım
 
Tasarım ve Döşeme: 
Daha önce kaleme aldığım restoran konsept tasarımı ve danışmanlığı makalemde de yer verdiğim gibi restoranın iç tasarımını ve dekorasyonunu planlamak.
 
İnşaat ve Onarım: 
Gerekli inşaat ve tadilat işlerini tamamlamak.
 
Operasyonel Hazırlıklar
 
Tedarikçi Seçimi: 
Gastronomi trendlerinde Sürdürülebilir Restoran Mutfağı ve sürdürülebilir restoran menüsü makalemde de belirttiğim gibi; yiyecek, içecek ve diğer malzemeler için tedarikçileri belirlemek.
 
Personel Alımı: 
Otel ve restoran mutfak ve servis çalışanlarında personel hiyerarşisi ve personel görevlerinde; Şefler, garsonlar, temizlik personeli vb. alımı yapmak.
 
Stok Yönetimi: 
İlk stok siparişini vermek ve Stok Yönetimi sistemi kurmak.
 
Eğitim: 
Personeli işin gereksinimleri yada Misafir Sadakati amaçlı misafir hizmetleri konusunda eğitmek.
 
Açılış ve İşletme
 
Soft Açılış: 
Belirli bir misafir grubu için deneme açılışı yani küçük açılış “small opening” yapmak.
 
Resmi Açılış: 
Restoranı genel halka açmak yani büyük açılış “grand opening” çalışmalarını tamamlamak.
 
Pazarlama ve Tanıtım: 
Sosyal medya, yerel basın, etkinlikler vb. yollarla restoran tanıtımını yapmak.
 
Değerlendirme ve Ayarlama: 
İlk birkaç hafta veya ay içinde işletme performansını değerlendirmek ve gerekli ayarlamaları yapmak.
 
2024 Dünya Gastronomi Ve Turizm Trendlerinde yol haritası, yeni bir restoran işletmesinin hangi aşamalardan geçeceğini gösterir ve girişimcilerin bu süreçte neye odaklanmaları gerektiğine dair bir kılavuz sağlar.
 
Not:
*** Yukarıdaki Yazı içeriğinde etiketlenerek belirtilmiş olan konular ile ilgili alanlarda daha fazla bilgi ve gastronomi danışmanlığı hususunda hizmet alanlarım içerisinde bulunan başlıklarda destek almak için iletişim bilgilerimden tarafım ile bağlantıya geçebilirsiniz. ***
 
Koord. Şef Ahmet ÖZDEMİR
Uluslararası Ve Kıtalararası 
Restoran Danışmanı Ve Mutfak Danışmanı
Osmanlı Ve Türk Mutfağı Dünya Gönül Elçisi
 
Önemli not:
*** Zaman zaman gastronomi ve turizm trendleri üzerine kaleme aldığım mesleki yazılarımı'da inceleyebilirsiniz. Ayrıca Uluslararası Ve Kıtalararası Restoran Danışmanlığı Ve Mutfak Danışmanlığı verdiğim resmi ingilizce web sitemide "alttaki resmi tıklayarak" inceleyebilirsiniz.
 
International And Intercontinental Restaurant Consultant and Kitchen Consultant
 
 
Yeni Restoran İşletmelerinde Yol Haritası Ne Demek?